Visszerek a várandósság alatt

A várandósság időszaka alatt sok kismama észlelheti, hogy lábán vékony kis seprűvénák, esetleg nagyobb, kidudorodó visszértágulatok jelennek meg. Nem kell azonban rögtön megijedni, hiszen ezeknek egy része szerencsére a szülést követő hónapokban sokszor magától is eltűnik. A többszöri terhesség viszont növeli a tartós visszérbetegség kialakulásának esélyét.

A terhességkor bekövetkező hormonális változás többek között lazább kötőszöveteket és érfalakat eredményez, illetve például a láb esetleges vizesedéséért és a bőr egyes elváltozásaiért (pigmentáció, ekcéma) is felel. Ezzel egyidejűleg pedig extra mennyiségű vér termelődik a szervezetben a baba és a mama ellátása céljából. A növekvő has, a gyarapodó gyermek mind egyre nagyobb nyomást helyeznek a lábakra és a benne futó vénákra, melyeknek amúgy sincs könnyű feladatuk, mert a vért a gravitációval ellentétes irányban kell a szív és a tüdő felé pumpálniuk. A felsoroltak pedig mind-mind kidudorodó, látható visszértágulatok kialakulásához vezethetnek.

A visszerek terhesség (és szoptatás) alatti hagyományos (gyógyszeres) kezelése kerülendő, ezért is nagyon fontos a megelőzés.

Mit tehet a Kismama?

  • a rendszeres, napi mozgás felfrissíti a vérkeringést. A séta teljes mértékben ajánlott, más sporttevékenység esetén mindig figyeljen arra, hogy az ne legyen megerőltető (pl. jóga, kismamatorna)
  • az elnehezült lábaknak a legnagyobb enyhülés, ha felpolcolja őket
  • aludjon a bal oldalán, lábait pedig egy párna segítségével emelje meg kicsit, ez ellazítja a vénákat
  • bár a kompressziós harisnya viselése esztétikai szempontok miatt kevésbé kedvelt a hölgyek körében, mégis nagyon sokat segíthet, ha esetleg már korábban is küzdött visszeres panaszokkal. Segítségével megakadályozható, hogy a vér a lábszárakban pangjon.
  • kerülje a tartós ülést, állást és ne keresztezze lábait
  • a terhesség idején azért is nagyon fontos odafigyelni a súlygyarapodásra, mert a túlsúly a lábakra kifejtett plusz terhelés miatt a bevezetőben felsoroltakon túl egymagában is jelentős mértékben hozzájárul a visszerek kialakulásához
  • kerülje a szűk ruhadarabokat, a kényelmetlen és magassarkú lábbelik viselését
  • ne cipekedjen!
  • a rostban gazdag táplálkozást részesítse előnyben, és fogyasszon sok C-vitamin tartalmú gyümölcsöt/zöldséget! A C-vitamin és a növényekben található flavonoidok többek között érvédő hatásukról ismertek.

Az orvosi kivizsgálás az akár csak (a páciens szerint) esztétikai problémát jelentő visszerek esetében is az első lépés kell, hogy legyen, hiszen egyes esetekben, főleg örökletes hajlam fennállásakor a súlyosabb tünetek megjelenése, illetve esetleg a trombózisveszély sem kizárható.

Scroll to Top