Miért fájhat a „visszeres” láb?

Ha a lábon lilás, kékes, kidudorodó ereket észlelünk, akkor különösebb előtanulmányok nélkül is gyanítani fogjuk, hogy visszérbetegséggel állunk szemben.

Ám vannak olyan esetek is, mikor a probléma rejtve marad, és csak a sajgó, lüktető, nehézláb-érzés, a fájdalom és a diszkomfort-érzés vagy alig látható elváltozások jelzik, hogy bizony valami nincs rendben a lábunkkal.  A seprűvénák sok érintett számára inkább csak esztétikai problémát jelentenek, azonban a vénás keringés károsodása vérrögképződésre (trombózis) hajlamosíthat, ami nagyfokú fájdalommal, gyulladással járhat és akár a mélyvénába terjedve mélyvénás trombózist, ritka esetben a legsúlyosabb szövődményt jelentő tüdőembóliát okozhat. A krónikus vénás betegség következtében kialakul a mikrokeringés zavara is, ami fokozott ödémaképződésre, vagy a legsúlyosabb esetben lábszárfekély kialakulására hajlamosít.

Tehát az első, szemmel látható tünetként megjelenő lilás kis értágulatokat és kísérő panaszokat is komolyan kell venni, hiszen a kezelés elmaradása esetén a vénás elégtelenség súlyosbodására, hosszabb távon pedig szövődmények kialakulására lehet számítani.

A fájdalmat a vénákban végbemenő gyulladásos folyamatok okozzák (érhártya, vénabillentyű vagy vénafal gyulladása), ezért a kezelés akkor igazán hatékony, ha célzottan csökkenti a gyulladást, erősíti a vénákat.

A fájdalmat enyhíthetjük hűsítő lábkrém használatával, hűs borogatással, a vér áramlását mechanikai úton támogató kompressziós kezeléssel, a lábak felpolcolásával, valamint a vénás keringést belülről támogató, célzott visszérgyógyszeres kezeléssel is. Amennyiben a fentiek alkalmazása mellett is fennállnak a panaszok, úgy a sebészi módszerek kerülhetnek előtérbe.

Scroll to Top