Szabadtéri sportok tavasszal

Most, hogy egyre kellemesebb idő van odakint, lassan visszatérhetünk a szabadtéri sportok világába, de vigyázat: A fokozatosság a kulcs!

A napsütés láttán erős lehet bennünk a késztetés, hogy azonnal fejest ugorjunk a kültéri edzésekbe, például elkezdjünk futni, hiszen egyszerű, nem igényel különleges felszerelést vagy edzőtermi bérletet. Bár a futás számos előnnyel jár, mi most egy olyan tervvel készültünk, amivel egyszerűen és biztonságosan térhetünk vissza szeretett kinti sportjainkhoz.

Először is kezdjük a sokak által elhanyagolt, pedig az eredményes edzések kulcsfontosságú összetevőjével, a pihenéssel. Ahhoz, hogy az edzéseinkben sikereket érhessünk el, mindenképpen azt javasoljuk, hogy legalább heti 2-3 napot szenteljünk a pihenésre. Ezen felül a megfelelő minőségű alvás és táplálkozás is elengedhetetlen, ezekhez javasoljuk a változatos, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet, valamint legalább 8 óra pihentető alvást, ezzel biztosítva a regenerálódásunkat és az immunrendszerünk megfelelő működését.

Mivel a téli időszakban sokan teljesen felhagynak a különböző sportokkal, kezdésképpen mi az úszást javasolnánk. Kezdőknek, újrakezdőknek és igazi veteránoknak is kiváló mozgásforma, hiszen testünk minden izmát átmozgatja, és teszi mindezt úgy, hogy az ízületeinket alig terheli, ezért bátran ajánljuk azoknak is, akik valamilyen enyhébb ízületi problémával küzdenek. Kezdésképpen heti 2-4 alkalom ideális lehet, amit az erőnlétünknek megfelelően válasszunk ki.

Miután már elég felkészültnek érezzük magunkat, az úszás után jöhet a kerékpározás. Lehetőség szerint az első 1-2 hétben edzőteremben, vagy akinek lehetősége van rá, otthon egy szobabiciklin kezdjen. Az első pár beltéri alkalmat követően áttérhetünk az első szabadtéri edzésekre, de figyeljünk, hogy rétegesen, az időjárásnak megfelelően öltözzünk. Ahogy fentebb említettük, a futás egy egyszerű, de igen nagyszerű mozgásforma, ezért nem is szeretnénk kihagyni a felkészülésből. A heti 1-2 alkalom kerékpározást kiegészítve, iktassunk be szintén heti 1-2 nap séta-kocogás-séta edzést is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nagyjából 4 percet, kicsit feszesebb tempóban sétálunk, majd ezt követi 3-5 perc kocogás, majd ismét 4 perc feszesebb tempójú séta. Ezt a sémát követve mindenki a saját állóképességének függvényében összeállíthatja a számára ideális kardió edzést, amely kiváló a szív egészségének megőrzésére, kedvünk és energiaszintünk növelésére. Természetesen, ha valakinek a futás hallatán nem tör ki belőle a lelkesedés, nyugodt szívvel ajánljuk a nordic walkingot, ahol szintén váltakozhat a feszesebb és a könnyedebb tempójú séta.

Miután a leírt edzéstervet pár hétig követtük és az idő is melegebb, készen állunk arra, hogy az általunk legjobban szeretett szabadtéri sportokat űzhessük. Nem számít, hogy valaki akkor érzi a legjobban magát, ha a barátaival kosárlabdázik/focizik, vagy egyedül tornázik egy kültéri edzőparkban, a friss levegőn végzett mozgás éppen annyira jótékony hatással vannak a kedvünkre, mint az egészségünkre.

Scroll to Top