Nem csak az ülőmunka, az állómunka is okozhat súlyos problémákat

Szinte már nincs olyan, aki ne hallott volna az ülőmunka káros következményeiről, az egészségre gyakorolt negatív hatásairól: pontosan tudjuk, mennyire rossz hatással van a vérkeringésre, az anyagcserére, a gerincre, az ízületekre.  A tartós állómunka ugyanilyen veszélyes lehet.

Az egésznapos állómunka sokféle problémát okozhat: többek között láb-, és gerincfájdalmak, lábdagadás, lábgörcs, lúdtalp, izommerevség, visszérbetegség alakulhat ki.  Az órákig egyhelyben állás nem egészséges, de azoknál is jelentkeznek problémák, akik munkájuk során gyalogolnak, valamennyit mozognak, de nem tudnak leülni egy-egy pihenőre.

Az állómunkát végzők számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. A tünetek eleinte kellemetlen érzést okoznak a munkavállalónak testszerte, majd idővel az is előfordulhat, hogy nem tudja elvégezni a feladatait, a jelentkező problémák a teljesítőképességre is rossz hatással vannak.  Először a lábon jelentkeznek a megterhelés tünetei, de a hosszas állómunka a csípőt, a gerincet, a nyakat is eléri. Az izmok fáradtak és ernyedtek lesznek, illetve visszérpanaszok alakulhatnak ki, mivel a véráramlás akadályoztatva van az alsó végtagokban.

Ahogy az ülőmunka során érdemes beiktatni szüneteket és felállni a számítógép mellől, az állómunka során ez pont fordítva igaz: óránként javasolt néhány guggolást végezni, nyújtani a lábakat, vagy leülni egy pár percre. Mindkét féle munkavégzésnek megvannak az előnyei és hátrányai, a legszerencsésebb a kettőt ötvözni.

Scroll to Top