Ebben segít a kompressziós harisnya

A visszérbetegség számos kellemetlen tünettel jár, mint például a lábfájdalom, a nehézláb-érzés és a beteg vénák látható tágulata. A panaszok enyhítésének egyik, régóta ismert és használt módja a kompressziós harisnya viselése. Ennek több típusa is létezik, olyan is, melyet pl. hosszú utak során a megfelelő vénás keringés támogatására, a láb dagadásának elkerülésére, egy esetleges trombózis lehetőségének megelőzésére is alkalmazhatunk.

Visszérbetegség esetén a vénák nem tudják megfelelően ellátni feladatukat, azaz a vért zökkenőmentesen a szív irányába közvetíteni. Az érfalak és a vénabillentyűk meggyengülnek, a vér a billentyűk hibája miatt így a láb távolabbi szakaszán (lábszár) gyülemlik fel, ezért tapasztalhatunk lábdagadást a boka magasságában.

A kompressziós harisnya szerepe, hogy lábunk vénás keringését javítsa. (Érdekesség, hogy állítólag már a római katonák is alkalmazták ezt a megoldást: bőrből készült fáslival tekerték be lábszárukat, hogy az ne dagadjon be a hosszú menetelések alatt.) Többféle erősségű változat létezik belőle, kezdve az enyhe kompressziós fokozattal, mely egy klasszikus harisnyához hasonlít, sűrűbb szövéssel (ezért érezhetően nehezebb a lábra felhúzni) és drogériákban, cipőboltokban is kapható. Ideális választás lehet mindenkinek, aki irodában dolgozik, sokat ül, ezért gondolt fordít a vénás megbetegedések megelőzésére és a mindennapi eleganciáról sem szeretne lemondani, hiszen létezik belőle már akár mintás verzió is.

Komolyabb probléma vagy visszérműtét esetén természetesen speciális, orvos által felírt kompressziós harisnyákat kell hordani, melyek térdig vagy combtőig nyúlnak.

A sportolók (főleg a hosszútávfutók) is előszeretettel húznak színes kompressziós térdzoknikat, mert a tapasztalatok azt támasztják alá, hogy azok viselése segítség lehet a versenyek utáni regenerációban.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/

Scroll to Top