Utazhatunk repülővel, ha visszerünk van?

A repülős utazások – a jegyek olcsósága miatt is – szinte bárki számára elérhetőek lettek és nagyon is népszerűek manapság. Sokunkat azonban az riaszt vissza, hogy nem vagyunk azzal tisztában, a visszeres lábunk miatt vállalhatjuk-e a repülőutat?

A repülőút valóban hordoz kockázatot magában visszeresség esetén. Repülőn ugyanis növekszik a trombózis kialakulásának a lehetősége. Mélyvénás trombózis esetén a lábszárban képződő vérrög eljuthat a tüdőbe és tüdőembóliát, legrosszabb esetben halált okozhat. A szervezetet a kabinban létrejövő légnyomás-változás terhelheti meg leginkább, a tartós mozdulatlan láblógatás mellett. Ez súlyosbíthatja a meglévő keringési problémákat, lelassíthatja a véráramlást és növelheti a szövődmények kialakulásának esélyét. Viszont, ha betartunk néhány alapvető szabályt, akkor nem kell félnünk ezektől a következményektől.

A legfontosabb, hogy utazás során ne üljünk végig egyhelyben. Álljunk fel óránként, nyújtóztassuk át a lábunkat, sétáljunk a fedélzeten, végezzünk lábtornát, hogy így serkentsük a vérkeringést alsó végtagjainkban.

Szintén nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A repülőgép kabinjában sokkal alacsonyabb a páratartalom, mint normál körülmények között, ezért könnyedén kiszáradhatunk. A dehidratáltság, a besűrűsödött vér pedig ronthatja a visszerek állapotát.  A lelassult keringés önmagában is trombózist fokozó tényező.

A jól megválasztott öltözet ugyancsak egy fontos szempont. Válasszunk kényelmes, bő nadrágot, semmi esetre se olyan ruhában utazzunk, ami által pang a vér a lábunk vénás rendszerében. Súlyosabb visszértágulat esetén viseljünk kompressziós harisnyát.

Utazás előtt kérjük ki orvosunk véleményét, hogy szükség van-e gyógyszeres kezelésre az út előtt vagy az út során.

Scroll to Top