Öt hasznos tanács a lábak és a vénák egészségéért

A visszeres betegségek nem csak esztétikai problémát jelentenek, kezeletlenül hagyva sajnos súlyosabb állapotokat is előidézhetnek, a tünetek idővel fokozódhatnak. A prevenciónak itt is nagy jelentősége van: érdemes odafigyelni arra, hogy a lábaink egészségét minél tovább megőrizzük.

Mozogjunk rendszeresen!

Sem a túl sok ülés, sem pedig a túl sok egyhelyben állás nem tesz jót a lábaknak. Érdemes az ülőmunkát végzőknek óránként felállni, és átmozgatni a lábakat, azoknak pedig, akik egész nap talpon vannak, le kell ülniük időközönként, majd a munkanap után alaposan felfrissíteni a lábakat. A gyaloglás, a kocogás, a futás, a kerékpározás, a túrázás és a lábtorna is mind nagyon jót tesznek: jó hatással vannak a keringésre és az izmokra.

Polcoljuk fel a lábainkat!

A lábak felpolcolása nem csak azoknak javasolt, akiknek valamilyen visszér problémájuk vagy tünetük van, lényegében mindenkinek érdemes lenne naponta 10-15 percre felpolcolni a lábát! A rendszeresen végzett polcolás hosszabb távon is nagyon jó hatással van a lábakra, de már egy alkalom után is érezzük, hogy a lábaink megkönnyebbülnek, élénkül a keringésünk, és enyhül a láb dagadása.

Kerüljük a hosszúra nyúlt, forró fürdőket!

Bár előfordul, hogy jólesik egy forró, habos fürdővel zárni a napot, a vénák szempontjából ez nem a legjobb választás. A meleg hatására az erek kitágulnak, így a vér nem tud visszaáramlani a szív felé, a hűvös víz azonban serkenti a vérkeringést és erősíti a vénákat. A legjobb választás váltott, hideg-meleg vizes öblítéssel zárni a zuhanyzást.

Számoljunk le a plusz kilókkal!

A súlyfelesleg számos egészségügyi kockázattal jár, a plusz kilók cipelése pedig a láb számára is megterhelő. A túlsúly és a szervezet magas zsírtömege megnehezíthetik a vénás vér visszaáramlását a szív felé, és bizonyítottan növelik a vénákat érintő betegségek kialakulásának kockázatát.

Váltsunk életmódot!

Ha szükséges, alakítsuk át étkezési szokásainkat, és figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra is! Fogyasszunk napi 2-3 liter tiszta vizet, esetleg cukrozatlan gyümölcslevet vagy teát!

Scroll to Top