A fogyás nem (csak) testkép kérdés!

Egy nő nem a kilói számának függvényében szép vagy kevésbé szép – ez tény. Nem kell, hogy nyárra a tökéletes bikinialak elérését tűzzük ki magunknak célként, ugyanakkor soha ne feledjük, hogy a túlsúly egészségügyi kockázattal is járhat.

A plusz kilók azért lehetnek ártalmasak vénáinkra, mert azoknak azon a korántsem könnyű feladaton túl, hogy a vért az alsó végtagokból a szív és tüdő irányába pumpálják, még a súlytöbblet által okozott „ellen-nyomással” is meg kell birkózniuk.

Mit tegyünk?

  • Az első és legfontosabb dolog a MOZGÁS, csupa nagybetűvel. Nemcsak a vérkeringésünket élénkíti, de fogyás esetén a súly megtartásában is segít és a hormonrendszer működésére is nagyon kedvezően hat. Ereink védelmében vagy már fennálló probléma esetén a leghatásosabb sportok a gyaloglás, nordic walking, kocogás, biciklizés és az úszás.
  • Tegyük étrendünk alapjává a keringési rendszer számára legoptimálisabb, ún. mediterrán diétát. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása gondoskodik az érvédő/érerősítő flavonoidok és vitaminok beviteléről, az olívaolaj hasznos omega3 zsírsavakkal látja el testünket. A hal, a sajtok és a magvak további ásványokkal és vitaminokkal támogatják szervezetünket, erősítve az érfalakat.
  • Igyunk sokat! A bőséges folyadékbevitel (elsősorban víz vagy tea formájában) két okból is elengedhetetlen: egyrészt nem hagyja, hogy vérünk besűrűsödjön, másrészt az optimális testsúly elérését az által is támogatja, hogy a megfelelő bélmozgást is serkenti. Utóbbi az élelmi rostok bevitelével szintén támogatható.
  • Próbáljunk meg napi 8 órát aludni és minél kevesebb stressznek kitenni magunkat a mindennapokban. Ezek is segítenek a hormonháztartás egyensúlyának megtatásában, mely többek között a testsúly beállítására is kiemelt hatással bír.
Scroll to Top