Hány centi a határ? – A magas sarkú cipők veszélyei

Ha hosszan viselnek magas sarkú cipőt, néhány óra elteltével a nők többségének már kényelmetlen a lábbeli, a nap végén pedig gyakori a lábfájásos panasz. A túl magas sarkak hosszabb távon meglehetősen károsak is tudnak lenni: a túl gyakori viselésük számtalan panasz megjelenéséért felelős.

A magas sarkú cipők viselete örök sláger a nők körében: kifinomultságot, eleganciát, nőiességet sugallnak, és az esztétikai szempontok sem mellékesek: a finom darabok nem csak szépek, de előnyös is a viseletük, hiszen nyújtanak a hölgyeken pár centit, így formásabbnak mutatják a lábakat, és optikailag vékonyabbnak is tűnik a viselőjük. Bár valóban mutatósak ezek a darabok, általában nem túl kényelmesek, sőt, még egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Friss kutatások szerint a legalább öt centiméteres sarokkal rendelkező cipők az igazán veszélyesek hosszabb távon, ez az a határ, ami fölött már semmiképp nem javasolt a rendszeres viseletük. A probléma jellemzően abból adódik, hogy a sarkak megemelésével a test súlypontja máshová tevődik, így átrendeződik a normál testtartás. Először lábfájdalmak jelentkeznek, majd testszerte kialakulhatnak ebből adódó tünetek.

Az ilyen cipőkben láb egyes területein a normálisnak mondható nyomás hétszerese érvényesül, ez pedig a vádli izomzatának rövidüléséhez is vezethet, amiből térdproblémák, keringési zavarok és egyéb betegségek is kialakulhatnak. Magassarkú viselésekor a vénás visszaáramlás sem működik rendesen, így felelőssé tehető a visszérpanaszok kialakulásáért is. Nem túl gyakori ugyan, de fontos megjegyezni, hogy a szakemberek az extrémebb esetekben tapasztalható csípőficam kialakulását és a krónikus gerincproblémákat is a gyakran viselt és túl magas sarkú cipőknek tulajdonítják.

Természetesen nem kell teljesen lemondani ezekről a csinos, nőies darabokról, de érdemes odafigyelnünk a sarok magasságára. A keringés szempontjából az ideális sarokmagasság 3-5 cm. Ha néhanapján mégis felvennénk ennél magasabb sarkú cipőt, viselés után mielőbb váltsunk kényelmesebb lábbelire, és speciális krémmel, lábfürdővel vagy felpolcolással kényeztessük a megterhelt lábakat.

Scroll to Top