A lábdagadás egy olyan állapot, amelyben a lábak, a bokák és a lábszárak felduzzadnak és fájdalmassá válnak. A lábdagadás számos okból adódhat, és néhány esetben veszélyes lehet.

  • A lábdagadás egyik oka lehet a visszérbetegség. A visszértágulat esetén a lábak vénái kitágulnak, a vénabillentyűk károsodnak, ez pedig megnehezíti a vér normális visszaáramlását a szívbe. A lábakban pangó vér víztartalma lassan átszivárog az ér falán, és a sejtek közötti térben és a sejtekben felszaporodik, ekkor a láb dagadása alakul ki. Ha a visszérbetegséget nem kezelik, az további problémákhoz vezethet, például a bőr elvékonyodásához, fekélyekhez, visszérgyulladáshoz és akár trombózishoz.
  • Gyanakodhatunk azonban szívelégtelenségre Szívelégtelenség esetében a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a testben, ami ugyancsak a vér pangásához és a folyadék felgyülemléséhez vezethet. A szívelégtelenség további tünetei közé tartozik a légszomj és a fáradtság.
  • A lábdagadást okozhatja a nyirokkeringés zavara is, ami azonban ritkábban fordul elő. Ez az állapot azért alakul ki, mert a nyirokrendszer nem működik megfelelően, és a nyirokfolyadék a lábakban pang.
  • A háttérben állhat veseelégtelenség, májbetegség vagy pajzsmirigy alulműködés is – ezeket laborvizsgálattal gyorsan ellenőriztethetjük
  • Végül, de nem utolsó sorban, sérülés is okozhat lábdagadást.

Összefoglalva, a lábdagadás számos okból adódhat, és néhány esetben veszélyes lehet az érintett személy számára. Ha valaki lábdagadást észlel, ajánlott orvoshoz fordulni, hogy megfelelő diagnózist kapjon és megkezdhesse a szükséges kezelést. Például a visszértágulat és a visszérgyulladás korai kezelése segíthet a további problémák megelőzésében és javíthatja az érintett személy életminőségét. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő életmód, a testmozgás, a helyes táplálkozás és a megfelelő ruha- és cipőválasztás is.

Scroll to Top