Ekcémát és fekélyt is okozhat a kezeletlen visszér

A visszérproblémák sokkal több embert érintenek, mint azt elsőre gondolnánk, így nagyon fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, és a látszólag csak apró szépséghibának tűnő tünetek esetén is keressük fel a szakorvost. Bár egyre többen veszik komolyan már a bőrfelszínen megjelenő apró kékes-lilás ereket (seprűvénákat) is, sajnos még mindig nagy számban kezelnek olyan eseteket is, akik már igen súlyos visszeres szövődményekkel küzdenek.

Az általános tünetek, mint a nehézláb-érzés, a láb zsibbadása, feszülése, fájdalma mellett az idő előre haladtával számos külső jel is arra mutathat, hogy ne késlekedjünk orvosi kezelést igénybe venni.

A kezeletlen visszeresség egy fokozatosan rosszabbodó egészségügyi állapot. Nézzük, milyen tünetek lépnek fel a betegség egyre komolyabbá fordulásával:

  • Amikor a gyengült falú, kanyargóssá váló vénák átmérője már nagyobb, mint 3 mm, visszértágulatról beszélünk. Megjelenhetnek a comb belső oldalán, lábszáron, de az oldalági visszeresség gyakran jelentkezik a comb elülső és hátsó oldalán vagy a térhajlatban.
  • A kitágult érszakaszok hajlamosak a gyulladásra, ilyenkor az érintett visszér fájdalmas, felette a bőr vörös, duzzadt és meleg, gyakran a beteg hőemelkedést is észlel.
  • Sokszor ezzel párhuzamosan a beteg azt veheti észre, hogy estére bokája, esetleg lábfeje, lábszára is duzzadt, ödémás A tágult vénákban a vér pang, így az ér falán keresztül nagyobb mennyiségű folyadék és olykor alakos elemek lépnek ki a szövetek közé, ezzel lábdagadást, később a lábszár barnás elszíneződését előidézve.
  • A betegség előre haladtával számítani kell különböző bőrtünetek megjelenésére is, ilyenek a pigmentfoltok, a vöröses színű ekcéma, miközben a bőr elvékonyodása, vagy éppen kemény bőrfelszín alakul ki.
  • A krónikus betegség legsúlyosabb stádiumában lábszárfekély alakul ki, mely a szövetek elhalásával járó állapot. A fekély az esetek túlnyomó részében lassan gyógyul és kiújulhat.
  • A mélyvénás trombózis (melynek halálos végkifejlete lehet a tüdőembólia) akkor alakul ki, amikor a mélyvénában vérrög képződik. Nem egyenes következménye a krónikus vénás betegségnek, de a visszér-problémákkal küzdők körében gyakrabban fordul elő.
Scroll to Top