Visszér vizsgálat

Az orvosi vizsgálat nem fájdalmas, ugyanakkor elengedhetetlen a panaszok hátterének felderítéséhez, a súlyos betegségek kizárásához és a megfelelő terápia kiválasztásához.

Forduljon háziorvosához, ha a következő tünetek közül legalább egy rendszeresen jelentkezik Önnél, különösen a nap végén, tartós állás vagy meleg hatására: nehézláb-érzés, lábfájdalom, lábdagadás érzése, éjszakai izomgörcsök, illetve, ha látható visszértágulatai, bőrtünete vagy lábödémája van.

Háziorvosa kivizsgálja Önt, és ha szükséges szakorvoshoz (sebészhez, érsebészhez vagy angiológushoz, esetleg bőrgyógyászhoz) küldi további vizsgálatok céljából. A vonatkozó jogszabály alapján jelenleg járóbeteg ellátásban az angiológia és az érsebészet beutaló-köteles!

Milyen vizsgálatokra számíthat?

Az orvos elsőként fizikális vizsgálatot végez, ami egyszerű megtekintésből és a lábak (tágult erek, bőr) megtapintásából áll. További vizsgálatként egy dopplernek nevezett magas frekvenciájú ultrahangot használó műszerrel kívülről felmérheti a lábvénák vérkeringését, és meghatározza, hogy van-e kóros visszafolyás. Ez a vizsgálat is teljesen fájdalommentes, gyorsan kivitelezhető.

Gyakori kérdések

Az alábbiakban néhány gyakori kérdést gyűjtöttünk össze a krónikus vénás betegség kapcsán.

Ezek a kérdések és válaszok természetesen nem helyettesítik a kezelőorvossal való konzultációt és az orvosi vizsgálatot!

Az Ön tünetei utalhatnak krónikus vénás betegségre. Pontos diagnózist azonban csak kezelőorvosa állíthat fel. A tünetek kiváltó okának tisztázása érdekében keresse fel orvosát, aki a különböző terápiás lehetőségekről is tájékoztatni fogja. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket a vénás keringés elégtelensége okozza, a panaszokat a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezelheti Detralex filmtablettával is.

Ezek lehetnek a rossz vénás keringés okozta visszérbetegséggel kapcsolatos tünetek. Ha napközben többször átmozgatja és esténként felpolcolja a lábait, máris megtette az első lépést panaszai enyhítéséért. Ezen kívül konzultáljon orvosával azokról a kezelési lehetőségekről, amelyek lassíthatják állapotának rosszabbodását, és megelőzhetik a szövődmények kialakulását. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket vénás betegség okozza, a panaszokat a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezelheti Detralex filmtablettával is.

Ezt a tartós ülés miatt a lábakban kialakuló vénás pangás okozza, amikor a lábak mozgásának hiánya nem támogatja a vér a szív irányába történő felfelé áramlását. A fájdalom intenzitásától függően lehet, hogy Önnek visszérbetegsége van. Konzultálnia kell orvosával, mivel különböző megoldások léteznek erre. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket vénás elégtelenség okozza, a panaszokat a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezelheti Detralex filmtablettával is.

Ezt a tartós állás miatt a lábakban kialakuló vénás pangás okozza, amikor a lábak mozgásának hiánya nem támogatja a vérnek a szív irányába történő felfelé áramlását. Ez lehet, hogy krónikus vénás betegség miatt van így. Konzultáljon orvosával a kezelési lehetőségekről. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket vénás elégtelenség okozza, a panaszokat a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezelheti Detralex filmtablettával is.

A vonatkozó jogszabály alapján jelenleg járóbeteg ellátásban az angiológia és az érsebészet beutaló-köteles! Forduljon tehát elsősorban háziorvosához, ha a következő tünetek közül legalább egy rendszeresen jelentkezik Önnél, különösen a nap végén, tartós állás vagy meleg hatására: nehézláb-érzés, lábfájdalom, lábdagadás érzése, éjszakai izomgörcsök, viszkető érzés, illetve, ha látható visszértágulatai, bőrtünete vagy lábödémája van.

Az orvos elsőként fizikális vizsgálatot végez, ami egyszerű megtekintésből és a lábak (tágult erek, bőr) megtapintásából áll. További vizsgálatként egy dopplernek nevezett magas frekvenciájú ultrahangot használó műszerrel kívülről felmérheti a lábvénák vérkeringését, és meghatározza, hogy van-e kóros visszafolyás. Ez a vizsgálat is teljesen fájdalommentes, gyorsan kivitelezhető.

Attól függ, hogy milyen sportot űz. Egyes sportok, mint például a gyaloglás, kerékpározás, úszás és tánc jótékony hatásúak, mivel a lábizmok összehúzódása révén elősegítik a vér visszaáramlását a szív felé, tehát támogatják a vénás keringést. Ezzel szemben a nagy erőbehatással járó sportok, mint például a tenisz, a kosárlabda vagy a futball nem ajánlottak, ugyanis hatásukra a vénák kitágulnak és a vénás visszaáramlás lelassul.

A hormonkezelés gyakran negatív hatással van a vénákra. Például, a fogamzásgátló tabletták szedése ellenjavallt, ha vénagyulladás szerepel a kórelőzményben. A hatás mértéke azonban függ az alkalmazott tablettától, ugyanis a fogamzásgátlók különböző adagolásban kaphatók. Az új generációs tabletták, alacsony progesztin- és/vagy ösztrogén-tartalmúak, így kevéssé befolyásolják a visszerek állapotát, míg a régebbi generációkhoz tartozó fogamzásgátlók mellett megnő a visszérbetegség kialakulásának kockázata. Konzultáljon nőgyógyászával, hogy megtalálják az Önnek leginkább megfelelő fogamzásgátló tablettát.

Ha megemeli az ágy láb felőli végét 10–15 cm-rel vagy alátámasztja lábait egy erre tervezett speciális visszérpárnával pihenés közben, ezzel elősegíti a vénás visszaáramlást. Az egyetlen ellenjavallat, ha Önnek szívelégtelensége van.

A túlsúly kétségkívül nagyobb terhet ró a vénás rendszerre is, így a visszérbetegség rosszabbodását előmozdító tényezőként tartják számon. Így, ha Ön túlsúlyos, akkor a fogyás enyhítheti a tüneteit.

A visszértágulatok részben genetikai és környezeti tényezők hatására alakulnak ki. Ez utóbbiakat bizonyos életmódbeli változtatásokkal befolyásolhatja, amelyek csökkenthetik a visszerek kialakulásának kockázatát, illetve a betegség súlyosbodását. Ezen kívül bizonyos hatékony kezelések (így például az életmódbeli változtatások mellett alkalmazott kompressziós terápia vagy vénákra ható gyógyszerek, például a Detralex) alkalmazhatók már a krónikus vénás betegség korai tüneteinek jelentkezésekor, csökkentve ily módon a tünetek rosszabbodásának és a szövődmények kialakulásának esélyét.

Ez lehet, hogy krónikus vénás betegség miatt van így. Ez egy krónikus, folyamatosan súlyosbodó betegség, ami megfelelő kezelés híján súlyos, illetve nehezen gyógyítható szövődményekhez vezethet, mint például visszértágulatok, fekély vagy mélyvénás trombózis.

Scroll to Top