Visszér kezelése

Minél korábban állítják fel a diagnózist és minél kitartóbban követjük az orvos által javasolt krónikus kezelést, annál nagyobb az esély, hogy sikerül megállítani a betegség súlyosbodását.

Gyógyszeres kezelés

A visszeres panaszok enyhítésére alkalmazott külsőleges patikaszerek között elsősorban krémek és vizes bázisú gélek találhatók. Számos külsőleges készítménynél lényeges, hogy a felvitelt követően bemasszírozásuk a lábfejtől a comb felé mutató irányba történjen, mivel ez a masszázs önmagában is segíti a vénákban pangó vér szív irányába való visszaáramlását. Gyógyszeres kezelésben alkalmaznak a vénafalat belülről erősítő gyógyszereket, ilyen a Detralex is. A vénaerősítő tabletták csökkentik a vér pangását a vénákban, hiszen a vénás tónus fokozódik, a vénák tágulékonysága csökken, valamint javítják a vénás visszaáramlást. Hatékonyan enyhítik a betegség tüneteit és a kellemetlen panaszokat. Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszeres kezelés étrend-kiegészítővel is helyettesíthető. Valójában az étrend-kiegészítők mindössze kiegészítik az egészséges ember átlagos étrendjét. Azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Óvakodjon a „csodaszerektől”! Sajnos a rideg valóság az, hogy a kitágult, kidudorodó visszereket eredeti állapotukba „visszahúzni”, eltűntetni semmilyen krém vagy tabletta nem fogja (még a Detralex sem). Gyógyszert csak megbízható, beazonosítható üzemeltetővel rendelkező online patikából rendeljen!

Kompressziós kezelés

A kompressziós kezelés lényege, hogy rugalmas pólya vagy speciális harisnya(nadrág) segítségével az alsó végtag vénáiban segíti a gravitáció ellenében a vér visszaáramlását a szívhez. A nyomás magasabb a boka szintjében, és a végtagon felfelé haladva fokozatosan csökken. Mérsékeli az ödémát és a nehézláb-érzést.

Szkleroterápia

A szkleroterápia a felületes tágult vénák helyi, injekciós kezelése, amely során a vénába beadott oldat vagy hab a vénafal hegesedését okozva elzárja a vénát, majd idővel felszívódik. Kisebb vénatágulatok kezelésére alkalmazható.

Hagyományos sebészi kezelés

A hagyományos sebészi kezelés során eltávolítják a panaszt okozó visszértágulatokat.

Egyéb eljárások

A beavatkozás lehet még radiofrekvenciával végzett műtét vagy lézerszondával végzett eljárás is. Van, ahol a műtétet kórházi befekvés nélkül, járóbetegeken is elvégzik. A megfelelő eljárás kiválasztásához sok szempontot vesz figyelembe a kezelőorvos, többek között a kezelendő véna átmérőjét vagy, hogy mennyire egyenes az ér. Szempont lehet a felépülés várható időtartama, és az is, hogy a beteg a munkából való rövidebb kiesés okán kíván-e plusz összeget fordítani a beavatkozásra. A társadalombiztosítás a hosszabb felépüléssel járó hagyományos műtétet támogatja.
Scroll to Top