Vérpezsdítő lábtorna: otthon, a munkahelyen vagy utazás közben is!

Ha a nap végén úgy érezzük, hogy nagyon nehezek a lábaink, esetleg az alsó végtagokban viszkető, feszülő érzés jelentkezik, gyanakodjunk arra, hogy a vénák nem működnek megfelelően – igaz ez akkor is, ha ránézésre nem látunk visszértágulatokat, és nincs semmilyen külső jele a problémának. Visszatérő lábfájdalom esetén érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, de otthon, a munkahelyen vagy akár utazás közben is tehetünk azért, hogy az orvosi kezelés mellett enyhítsük a kellemetlenségeket.

 A nehéz láb érzése különösen azoknak lehet ismerős, akik naphosszat egyhelyben ülnek vagy állnak. Ez a mozdulatlan, hosszantartó állapot kifejezetten rosszat tesz a vénás keringésnek, ezért mindenképp javasolt legalább óránként néhány perc erejéig átmozgatni a végtagjainkat. Már ezzel a kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy a munkából hazaérve ne érezzünk fájdalmat, zsibbadást, és elkerüljük vagy enyhítsük a visszeres panaszokat.

Fontos a fokozatosság elve: ne vegyünk rögtön intenzív fittnesz-bérletet! A mozgásformák közül a legideálisabb a séta, esetleg az enyhe kocogás, az úszás vagy a biciklizés. Ha a hétköznapokon nincs időnk beiktatni ilyen tevékenységeket, akkor ismerkedjünk meg a lábtornával, ami szintén remek hatással van a vénák egészségére: a munkahelyünkön, egy hosszabb utazás folyamán és otthon is érdemes átmozgatni néhány percig a lábakat.

Lábtorna otthon

Otthon szánhatunk több időt is a gyakorlatokra, odafigyelve arra, hogy hirtelen ne terheljük meg túlságosan a lábakat. Emelkedjünk lábujjhegyre, majd ereszkedjünk vissza a sarkunkra – ezt ismételjük meg többször egymás után! Nagyon könnyű és szuper gyakorlat a lábujjhegyen járás, ezt is érdemes beiktatni! Ha a hátunkon fekszünk, és kerékpározó mozdulatokat végzünk, szintén tudjuk fokozni a véráramlást.

Lábtorna a munkahelyen

A munkahelyünkön is könnyen meg tudjuk oldani, hogy időközönként átmozgassuk a lábainkat – és ehhez fel se kell állnunk az asztaltól! A széken ülve nyújtsuk ki az egyik lábunkat, majd kezdjük el forgatni a lábfejünket az óramutató járásával megegyező irányba, majd ellenkezőleg – ezt ismételjük meg többször egymás után, váltogatva az irányt. Ezt a gyakorlatot nem csak a lábfejjel, de a teljes lábbal is könnyen elvégezhetjük: rajzoljunk le kisebb köröket mindkét irányba. Ha kisebb a mozgásterünk, már azzal is sokat teszünk, ha a lábujjakat felemeljük a talajról, majd visszaengedjük többször egymás után, és hasonlóképp ezt tehetjük a sarkunkkal is.

Lábtorna utazás közben

Ha ülve közlekedünk buszon, vonaton vagy bármely közlekedési eszközön, kihasználhatjuk az időt arra, hogy tornáztassuk a lábakat – ez különösen javasolt akkor, ha hosszan, több órán keresztül tart az utazás.  Ha tehetjük, sétáljunk a hosszabb utak alkalmával fel-alá, esetleg masszírozzuk át a lábakat a bokától a térd irányába haladva.

Scroll to Top