Mediterrán „ételérzés”

A mediterrán diéta töretlen népszerűségnek örvend az egészségesen táplálkozni vágyók körében – és ez nem véletlen. A sok friss zöldség és gyümölcs, hüvelyesek, magvak és hal fogyasztása mellett az omega-3 zsírsavakat tartalmazó olívaolaj használata az alapja és igen ízletes ételeket foglal magában. Segítségével immunrendszerünk erősítése mellett keringési rendszerünk állapotára is pozitívan hatunk, sőt, esetleges túlsúlyunktól is sikerrel megszabadulhatunk.

A kutatások azt mutatják, hogy a Földközi-tenger térségében élők körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus megbetegedésekben szenvedők aránya, mint más országokban. Bebizonyosodott, hogy a mediterrán diéta tartása megelőzi a cukorbetegek állapotának romlását, az ételek magas mikrotápanyag tartalmának köszönhetően pedig az érrendszeri és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A mediterrán diéta aranyszabályai a következők:

  • friss zöldségek és gyümölcsök mellett a gabonafélék, rizs, bab és dió fogyasztása
  • lehetőség szerint mindig az idénynek megfelelő, hazai, friss árut vásároljunk, mert abban kevesebb a vegyszer és több a vitamin
  • az ételek elkészítéséhez olívaolajat használjunk
  • építsük be étrendünkbe (mérsékelt mennyiségben) a zsírszegény joghurtot és sajtot
  • vörös húsok helyett halat és szárnyast fogyasszunk
  • desszertként a gyümölcsöket részesítsük előnyben és csak alkalomadtán az édességet
  • étkezés közben mérsékelt mennyiségben ihatunk vörösbort (a férfiaknak napi 1-2, a nőknek 1 pohár javasolt)
  • a rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen, mert ez elengedhetetlen az ideális testsúly eléréséhez és annak megtartásához

Hogy néz ki egy tipikus mediterrán ebéd?

Kezdjünk egy vitamindús brokkoli krémlevessel, folytassuk sütőben sült hallal barna rizs és párolt zöldség körettel, desszertnek pedig jöhet egy gyümölcsszószos tápióka puding. Igyunk mellé friss, cukrozatlan limonádét vagy ásványvizet. Egészségünkre!

Forrás: http://otszonline.hu/cikk/mediterran_dieta__bel_mikrobiom_es_egeszseg

Scroll to Top