A túlsúllyal együtt növekednek a problémák

Az elhízottak aránya évek óta európai viszonylatban Magyarországon az egyik legmagasabb a felnőtt lakosság körében. Az elhízás leggyakoribb oka az energiaegyensúly hiánya, vagyis a mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel kombinációja.  A túlsúly azonban nem csak esztétikai probléma: nagymértékben megterheli a szervezetet, számos betegség előidézője, és a véráramlásra is hatással van.

Azok, akik jelentős túlsúlyt cipelnek, nehezebben veszik rá magukat a mozgásra, az inaktív életmóddal pedig tovább rontanak a helyzeten. Ha nem mozgunk, az erek munkáját segítő izompumpa sem működik megfelelőn, ami visszerek tágulatához, lábdagadáshoz, lábszárvizenyőhöz vezet. A visszerekben pangó vér, és az ennek következtében kialakuló vénatágulatok pedig növelik a trombózis kockázatát is.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a súlyfelesleggel gyakran együtt járó magas koleszterin- és vérzsírszint elősegíti az artériás érfalon meszes plakkok kialakulását, a kezdődő érelmeszesedés pedig érintheti az ér egy bizonyos szakaszát, de akár teljes érelzáródásig vezethet. A kevés mozgás és a fokozott szénhidrát-bevitel gyors hízáshoz vezet, melynek olyan következményei is lehetnek, mint a cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

Az ereink egészsége miatt is érdemes tehát megszabadulni a feleslegtől: a napi fél óra mozgás is csodákra képes – főleg, ha ezt az időt egyébként a kanapén fekve töltenénk!  Lényegében minden olyan mozgás, ami az alsó végtagok izmait megmozgatja, jó hatású, mivel nagyban segíti az erek munkáját, az izmok, kötőszövetek és a bőr vérellátását. Emellett fontos a zsír-, és szénhidrát arányának csökkentése az étrendben – ebben érdemes szakember segítségét kérni.

Fontos a rendszeres vércukor, vérzsír és koleszterinszint ellenőrzés is – ha sikeres az életmódváltás, azt nem csak az eredmények, de a közérzetünk is jelzi!

Scroll to Top