Megelőzhető a visszérbetegség kialakulása?

Sajnos elmondhatjuk, hogy aki hajlamos a visszér tágulatok kialakulására, az élete során előbb-utóbb találkozni fog a visszérbetegség tüneteivel, panaszaival. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell törekedni a megelőzésre, és a lábak egészségének fenntartására, mivel a megjelenés ideje, illetve a súlyosbodás üteme kordában tartható.

A legfrissebb felmérések szerint felnőtt lakosság 30-40%-át biztosan érinti valamilyen formában az alsó végtagi visszérbetegség Magyarországon. Tény, hogy az esetek egy részében a genetika okolható a betegségért, de a túlsúly, az állómunka, a sok ülés, mozgásszegény életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is az okok közt szerepel. Két nagyon fontos tényezőt kell szem előtt tartani, ha a családunkban előfordul a visszeresség, és nagy eséllyel ezt örököltük. Az egyik az aktív, egészséges életmód, a másik pedig az ideális testsúly megtartása.

Nagyon sokat segíthet a megelőzésben a szakemberek szerint a passzív testhelyzetek kiiktatása, a túl sok egyhelyben állás, a megszakítás nélküli, hosszú órákon át tartó ülőmunka, illetve a forró fürdő és a szauna elkerülése.

Kifejezetten ajánlott viszont a végtagok rendszeres felpolcolása, a kompressziós harisnya időszakos viselése, és a napi kettő hideg-meleg váltózuhany. Ha még nem tesszük, kezdjünk el sportolni! A rendszeres mozgás nagyon fontos, mivel erősödik az érfal és az izomzat, miközben a keringés is javul.

Ha már felbukkantak a zavaró visszér tünetek, kezdjünk el mielőbb tenni ellenük! A speciális lábápoló krémek sokat segíthetnek a lábak hűsítésével, akárcsak a vénavédő tabletták, melyek jótékony hatással vannak a már kialakult visszérproblémákra: erősítik a vénafalat, csökkentik a panaszokat. A megfelelő gyógyszer kiválasztásában kérje gyógyszerésze vagy orvosa segítségét, hiszen az egyes gyógyszerek hatóanyaga, hatása között is vannak különbségek. Ha a probléma nem enyhül, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni, aki segít a megfelelő kezelés összeállításában.

Scroll to Top