A több home office rossz hatással lehet a lábunk egészségére

Nemrégiben látott napvilágot egy részletes statisztika, mely megmutatta, hogy a koronavírus-járvány előtt a két százalékot is alig haladta meg a legalább alkalmanként távmunkában vagy home office-ban dolgozók aránya Magyarországon, és egy százaléknyi sem volt azok aránya, akik kizárólag az otthonukból dolgoztak, és egyáltalán nem jártak be a munkahelyükre.

Hatalmasat ugrottak ezek a számok a járvány első hulláma alatt, de még a másik hullám közepén is sokkal többen dolgoznak otthonról, mint a járvány előtt: azóta nagyjából háromszorosára nőtt ez a szám.

Rengeteg szempontból felhívták már a figyelmet a home office előnyeire és hátrányaira, de vajon belegondoltunk-e valaha abba, hogy a sok, otthon töltött idő milyen hatással van a lábainkra?

Mivel az időnk nagy részét a lakásban töltjük, sokkal kevesebbet mozgunk, azaz napközben szinte nem is használjuk a lábainkat, hiszen a számítógép előtt ülünk, és viszonylag kevés a mozgástér. De mit tehetünk azért, hogy vigyázzunk a lábunk egészségre?

Az ülés során, bármilyen furcsának is hangozhat elsőre, bizony a lábak egészségét is óvni kell. A visszértágulatok megjelenése ugyanúgy jellemző az ülőmunkát végzőkre, mint a fizikai dolgozókra, akik egész nap talpon vannak. Tudatos odafigyeléssel, óránként beiktatott, néhány perces tornával a legtöbb ülőmunka okozta kellemetlen tünet megelőzhető. Ha a tornára nincs időnk a munkabeosztás miatt, érdemes többször körözni a lábfejjel, és az is sokat segíthet, ha alaposan átmasszírozzuk a lábszárunkat a bokától a térd irányába haladva – ehhez akár lábápoló krémet is használhatunk. A legideálisabb a lábak és a teljes szervezet egészsége érdekében az lenne, ha a munkaidő végén nem a kanapéra heverednénk le, hanem legalább egy fél órát aktív mozgással a szabad levegőn töltenénk gyalog vagy akár biciklivel.

Scroll to Top