Mit tehetünk a nehézláb érzés ellen?

A nap végén sokan tapasztaljuk, hogy a lábunk elnehezedik, megduzzad, feszül, szinte olyan érzés ez, mintha nehéz súlyokat vonszolnánk a lábunkhoz kötözve. Ezt az érzést leggyakrabban a lábak vénás rendszerének rossz keringése, billentyűinek elégtelensége váltja ki.

Optimális esetben az ép vénás keringési rendszer, az erekben lévő ép billentyűk és a lábak izmai által biztosított pumpafunkció felel a vér megfelelő irányban mozgatásához, a vér folyamatos visszaáramoltatásához a szívbe. Ha az erek meggyengülnek, vagy a vér visszaáramlását megakadályozó kis vénabillentyűk nem tudják jól ellátni feladatukat, előbb-utóbb visszerek megjelenésére kell számítani. Nem csak a jellegzetes lilás erek a betegség első hírnökei, sokan az esztétikai panaszok mellett a nap végére jelentkező nehézláb érzés, lábfájdalom, feszülés, görcsölés miatt fordulnak orvoshoz.

Számos olyan tényező létezik, ami elősegíti a visszér kialakulását. Leginkább azoknak kell a visszeresség megjelenésével számolniuk, akik ülő- vagy állómunkát végeznek, túlsúlyt cipelnek és keveset mozognak. A visszér ugyanakkor kialakulhat a várandósság alatt is. Mivel a vénás betegség öröklődik, azokat is jobban veszélyezteti, akiknek a családjában másnál már előfordultak a visszér tünetei.

A nehézláb érzés ellen jó szolgálatot tesz, ha a mindennapokba beiktatunk néhány perc vénás lábtornát. Elsősorban nyújtó mozgásformákat érdemes végezni, mert azok fokozzák a vérkeringést és az izmok rugalmasságát. Mozgassuk át a lábujjainkat, hogy serkentsük a véráramlást! Álljunk lábujjhegyre majd vissza a talpunkra! Ismételjük meg néhányszor. Majd vegyünk elő egy kb. 5 cm átmérőjű labdát (de egy kisebb üveg is megteszi), tegyük rá a talpunkat és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a talpizmainkat. Segítség lehet az is, ha a nap végén felpolcoljuk a lábunkat, de akár kényeztethetjük egy kis masszázzsal, amihez használhatunk kifejezetten lábfrissítésre ajánlott, hűsítő krémet is. Lehetőleg cseréljük le a magas sarkú cipőnket kényelmes, alacsony sarkúra (az ideális sarokmagasság 3-5 cm), illetve ügyeljünk arra, hogy ne keresztbevetett lábakkal ücsörögjünk egész nap, mert ez mind lassítja a vénás visszaáramlást. Ha a változtatások ellenére is fennállnak a panaszok, mindenképp keressünk fel háziorvosunkat vagy szakorvost. A visszeresség korai felismerése és kezelése esetén megelőzhető a panaszok súlyosbodása, illetve a szövődmények kialakulása.

Scroll to Top