Kétszer akkora az érrendszeri betegségek előfordulása az ülőmunkát végzőknél

Az aranyér- és a visszérbetegség első hallásra két különböző problémának tűnhet, de valójában sok a közös vonás bennük. Mindkét betegségnél a gyűjtőerek (vénák) gyulladása keringési zavart, majd a vénák szerkezetének károsodását váltja ki, ami idővel fájdalmas panaszok, zavaró elváltozások kialakulásához vezet. Visszérbetegség esetén változatos tünetek jelentkeznek a lábon, míg az aranyérbetegséget a széklettartást biztosító aranyeres párnák gyulladását kísérő, kínzó tünetek jellemzik. Utóbbi betegség minden második felnőtt férfit és nőt érint, mégis csak a töredékük megy el szakorvosi vizsgálatra.

A szervezet egészséges működésében kulcsszerepet játszanak a vénabillentyűk, amelyek a vér áramlását biztosítják a szív felé. A kor előrehaladtával az érrendszer állapota fokozatosan gyengül, és, ha a vénabillentyűk nem záródnak megfelelően, a szívtől távolabb eső érszakaszokban megnőhet a nyomás. Ennek következtében az erek kitágulnak, kanyargóssá, merevfalúvá válnak, a vér pedig elkezd pangani és részlegesen visszaáramlani.

A billentyűkárosodást és az érrendszeri megbetegedéseket okozhatja öröklött hajlam (a kötőszövetek veleszületett gyengesége), de sok esetben a mozgáshiányos életmód, valamint a vér áramlását akadályozó testhelyzetek állnak a háttérben. Az ülőmunkát végzőknél például kétszer akkora az érrendszeri betegségek előfordulása, mint azoknál, aki időnként megmozgatják lábaikat munka közben.[1]

Súlyos következménye lehet, ha elhanyagoljuk a tüneteket

Amennyiben hosszabb távon nem kezeljük az érrendszeri betegségeket, olyan szövődmények is jelentkezhetnek, amiket csak sebészi úton lehet kezelni. Az orvosi konzultáció minden esetben ajánlott: az aranyeresnek vélt tünetek például vastagbéldaganatra is utalhatnak, ezért különösen fontos kivizsgálni, hogy mi állhat a panaszok hátterében.

A visszér és az aranyérbetegség megelőzésében egyaránt sokat segít, ha odafigyelünk az étkezésre, a megfelelő folyadékbevitelre és a rendszeres testmozgásra. A tünetek kezelésére többféle módszer is a rendelkezésünkre áll: az aranyér okozta panaszokat például a kúpok és kenőcsök mellett már tablettával is enyhíthetjük.

Ne feledjük, ha vénás elváltozásra utaló tünetet észlelünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz a diagnózis felállításához, és csak szakvélemény birtokában kezeljük otthon a betegséget!

[1] www.medicalbillingandcoding.org, Time, HuffingtonPost

Scroll to Top