Hogyan képes segíteni a visszeres láb állapotán a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya viselete lábdagadás, visszeresség, visszérgyulladás, mélyvénás trombózis, lábszárfekély esetén azért ajánlott, mert támogatja lábunk vénás keringését, csökkenti a vénákra nehezedő nyomást.

A kompressziós harisnya úgy néz ki, mint egy normál harisnyanadrág, azzal a különbséggel, hogy ezek a rugalmas harisnyák meghatározott ellentartást, illetve nyomást fejtenek ki a lábra. Létezik belőle bokazokni, valamint térdig, combközépig, combtőig érő harisnya és harisnyanadrág is. Erősségük alapján négy típus közül választhatunk, és hogy kinek, milyen kompressziós fokozatra van szüksége, az a vénás elégtelenség súlyosságától függ, így a kezelőorvos (háziorvos vagy szakorvos) határozza meg.

  1. fokozat (15-21 Hgmm): Ez fejti ki a legkisebb nyomást. Elsősorban a hajszálerek kezdődő tágulata esetén, visszeresség megelőzésére vagy terhesség alatt érdemes viselni. De jó szolgálatot tehet egy hosszabb utazáskor, illetve ha ülő- vagy állómunkát végzünk.
  2. fokozat (23-32 Hgmm): Ha gyakran megduzzad és fáj a lábunk, akkor a 2-es fokozatú harisnyát érdemes viselni, valamint visszérműtét után is ezt kötelezően hordani kell a megfelelő gyógyulás érdekében.
  3. fokozat (34-49 Hgmm) és 4. fokozat (49+ Hgmm): Nagyon erős nyomást képesek kifejteni, ezért súlyos és orvos által indikált esetekben javasolt a használatuk. Kizárólag orvosi javaslathoz kötött mindkettő viselete, mert nem indokolt esetben akár árthat is.

A kompressziós harisnya a vénákra ható keringésjavítása miatt tulajdonképpen olyan hatást fejt ki a lábunkra, mint egy hosszú séta. Akárcsak mozgás közben, úgy a kompressziós harisnya viselete közben is a vér kipréselődik az izmok közötti vénákból, ill. a bőr alatti felületes vénás rendszerből, ezáltal javítván a megfelelő irányba haladó vénás áramlást.  Egyben intenzívebbé válik a keringés, csökken a vénák falára nehezedő nyomás, felszívódik a szövetek közötti kóros folyadékgyülem (ödéma), javul a mikrocirkuláció és a szövetek oxigén ellátottsága.

A kompressziós és a gyógyszeres visszér kezelés nagyon hatékonyan kiegészíti egymást, így visszeres panaszok esetén érdemes a kettőt párhuzamosan használni, amennyiben a kezelőorvos másként nem rendeli!

Scroll to Top