Szent-Györgyi Albert és a flavonoidok csodálatos világa

Mik azok a flavonoidok?

A növények csodálatosan vannak felépítve, ugyanis saját maguk által termelt anyagokkal védekeznek a számukra káros hatások ellen (pl. UV sugárzás, baktériumok, gombák, rovarok stb.).

Ezen hasznos kémiai anyagok csoportját összefoglaló néven flavonoidoknak nevezzük, és nem csak a növényekben, hanem az emberi szervezetbe kerülve is rengeteg pozitív folyamatot támogatnak: különböző típusaik antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírus–és baktériumellenes, illetve májvédő hatásúak – és nem mellesleg a vénák falát is erősítik.

Milyen hatással rendelkeznek?

A flavonoidok biológiai jelentőségét Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert és kutatótársa, Rusznyák István ismerték fel először. Szent-Györgyi épp a P-vitamin után kutatott, amikor a flavonoidokra lelt (75 liter citromléből nyert ki 2 g vegyületet), de bebizonyosodott, hogy ebben az esetben nem vitaminokról van szó. Az egyik felfedezett flavonoidot (sokszor C-vitaminnal kombinálva) viszont azóta is használják érvédő hatása miatt visszeres és aranyeres panaszok esetén.

Azóta számos flavonoid vegyületnek igazolták már az emberi szervezetre gyakorolt pozitívumait. Közös tulajdonságuk az antioxidáns hatás, de emellett van köztük gyulladáscsökkentő, szorongásoldó, nyugtató, májvédő, görcsoldó vagy koleszterin-csökkentő hatású anyag is.

Hogyan biztosíthatjuk szervezetünk flavonoid ellátását?

Az emberi szervezet nem termeli ezeket a vegyületeket, de a kiegyensúlyozott táplálkozás útján szerencsére hozzájuthatunk az egészségünk megőrzését támogató flavonoidokhoz.

  • Együnk minden nap friss zöldséget és gyümölcsöt! (a bogyós gyümölcsök és a citrusfélék kiemelten jótékony hatásúak)
  • A különféle teák (különösen a zöld tea), gyógyteák mértékletes fogyasztása is ajánlott.
  • Hetente 1-2 alkalommal 20-30 g olajos mag (elsősorban dió) is beilleszthető az étrendbe
  • Ugyanígy alkalmanként 1dl jó minőségű vörösbor elfogyasztása szintén jó hatással van a szervezetre.
  • A 70% feletti kakaó-tartalommal rendelkező étcsokoládé kitűnő választás desszertnek!
  • Kialakult visszeres panaszok esetén azonban már szükség lehet a flavonoidok gyógyszer formájában való bevitelére. A panaszok valódi okának megállapításához és a megfelelő készítmény kiválasztásához kérjük orvos, gyógyszerész segítségét! Fontos, hogy megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőségű és hatóanyag-tartalmú gyógyszert válasszunk. Az étrend-kiegészítőkkel pedig támogathatjuk az egészségünk megőrzését, de a kiegyensúlyozott táplálkozást nem helyettesítik és betegségek kezelésére, gyógyítására sem ajánlottak.

Forrás: www.gyogynovenylap.hu

Scroll to Top