Xéniakörte torta áfonyával

Hozzávalók

  • 85 g vaj + a sütőforma kikenéséhez
  • 85 g porcukor + a sütőformához és a tálaláshoz
  • 85 g 70 %-os étcsoki
  • 2 ek rum
  • 85 g törökmogyoró
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 - 4 db kisebb, nagyon érett körte
  • 200 ml habtejszín (behűtve)
  • egy marék friss áfonya

A Xénia körte egy kívül zöld, napos oldalán piruló, lédús fajta. A torta másfajta körtével is elkészíthető.

Kevés vajat felolvasztunk és alaposan kikenjük vele a tortaformát, majd sütőpapírral kibéleljük, és a papírt is megkínáljuk a vajjal.

Ezután porcukorral is megszórjuk a formát.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, egy sütőpapírral bélelt tepsin, 10 percig pirítjuk a mogyorót. Utána egy tiszta konyharuhába öntjük, és a konyharuhával a mogyorókat finoman egymáshoz dörzsölve, megtisztítjuk a héjtól. A hántolt magvakat késes aprítóban vagy mozsárban, vagy nyújtófával durvára aprítjuk és félretesszük.

A csokit és a vajat (vagy kókuszzsírt, ha tejmentesen szeretnénk) néhányszor megkeverve gőz felett összeolvasztjuk egy tálban, majd mikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a rumot. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukorral és egy csipet sóval robotgéppel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt vajas csokit és a mogyorót.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és a szárakat, és a barnulástól megóvva őket, hideg vízbe áztatjuk őket.

A tojások fehérjét habbá verjük, majd először 1 evőkanálnyit elkeverünk a csokis masszában, a többi habot pedig 2 kisebb adagban óvatosan forgatjuk bele.

A korábban előkészített tortaformába öntjük a masszát, és a szárazra törölt körtéket vágott oldallal lefelé a tésztára tesszük.

Tűpróbáig, kb. 30-35 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni, majd porcukrozzuk a tetejét.

Amíg hűl, addig a behűtött tejszínt lágy habbá verjük. Tetejét az áfonya szemekkel díszítjük.

Kész is a lisztmentes csokitorta!

Scroll to Top