–
Hozzávalók
- 85 g vaj + a sütőforma kikenéséhez
- 85 g porcukor + a sütőformához és a tálaláshoz
- 85 g 70 %-os étcsoki
- 2 ek rum
- 85 g törökmogyoró
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 3 - 4 db kisebb, nagyon érett körte
- 200 ml habtejszín (behűtve)
- egy marék friss áfonya
A Xénia körte egy kívül zöld, napos oldalán piruló, lédús fajta. A torta másfajta körtével is elkészíthető.
Kevés vajat felolvasztunk és alaposan kikenjük vele a tortaformát, majd sütőpapírral kibéleljük, és a papírt is megkínáljuk a vajjal.
Ezután porcukorral is megszórjuk a formát.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, egy sütőpapírral bélelt tepsin, 10 percig pirítjuk a mogyorót. Utána egy tiszta konyharuhába öntjük, és a konyharuhával a mogyorókat finoman egymáshoz dörzsölve, megtisztítjuk a héjtól. A hántolt magvakat késes aprítóban vagy mozsárban, vagy nyújtófával durvára aprítjuk és félretesszük.
A csokit és a vajat (vagy kókuszzsírt, ha tejmentesen szeretnénk) néhányszor megkeverve gőz felett összeolvasztjuk egy tálban, majd mikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a rumot. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukorral és egy csipet sóval robotgéppel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt vajas csokit és a mogyorót.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és a szárakat, és a barnulástól megóvva őket, hideg vízbe áztatjuk őket.
A tojások fehérjét habbá verjük, majd először 1 evőkanálnyit elkeverünk a csokis masszában, a többi habot pedig 2 kisebb adagban óvatosan forgatjuk bele.
A korábban előkészített tortaformába öntjük a masszát, és a szárazra törölt körtéket vágott oldallal lefelé a tésztára tesszük.
Tűpróbáig, kb. 30-35 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni, majd porcukrozzuk a tetejét.
Amíg hűl, addig a behűtött tejszínt lágy habbá verjük. Tetejét az áfonya szemekkel díszítjük.
Kész is a lisztmentes csokitorta!