–
Hozzávalók
- 10 dkg sima liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 6 ek jéghideg víz
- 1 ek barnacukor
- 1 csipet só
- 80 dkg alma
- 10 dkg barna cukor
- egy marék dió durvára vágva
- 1 tk fahéj vagy almás sütemény fűszerkeverék
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 tojássárgája
A tésztához a vajat/margarint tegyük fél órára mélyhűtőbe. A liszteket szitáljuk egy nagy tálba, keverjük bele a cukrot és a sót, majd reszeljük rá a vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, annyi hideg vizet adjunk hozzá, amennyit a liszt felvesz. 1/3 – 2/3 arányban kettészedjük a tésztát, és hűtőbe tesszük pihenni. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzákeverjük a cukrot, diót és a fűszereket, majd egy órát hagyjuk állni. A sütőt 200°C-ra melegítjük elő. A nagyobb tészta darabbal kibélelünk egy kapcsos tortaformát (oldalát is!) vagy piteformát. Az almát lecsöpögtetjük (a levére még szükség lesz) és a tésztakosárba kanalazzuk. Az almák levébe keményítőt keverünk, majd ezt is az almákra öntjük. A másik adag tésztával befedjük. A perem mentén összenyomkodjuk az alsó tésztával, a tetejére bemetszéseket teszünk, hogy a gőz tudjon távozni. A maradék masszát díszítésre használhatjuk. Megkenjük tojássárgájával és 60-75 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni!