Eredeti amerikai almás pite

Hozzávalók

  • 10 dkg sima liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 6 ek jéghideg víz
  • 1 ek barnacukor
  • 1 csipet só
  • 80 dkg alma
  • 10 dkg barna cukor
  • egy marék dió durvára vágva
  • 1 tk fahéj vagy almás sütemény fűszerkeverék
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1 tojássárgája

A tésztához a vajat/margarint tegyük fél órára mélyhűtőbe. A liszteket szitáljuk egy nagy tálba, keverjük bele a cukrot és a sót, majd reszeljük rá a vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, annyi hideg vizet adjunk hozzá, amennyit a liszt felvesz. 1/3 – 2/3 arányban kettészedjük a tésztát, és hűtőbe tesszük pihenni. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzákeverjük a cukrot, diót és a fűszereket, majd egy órát hagyjuk állni. A sütőt 200°C-ra melegítjük elő. A nagyobb tészta darabbal kibélelünk egy kapcsos tortaformát (oldalát is!) vagy piteformát. Az almát lecsöpögtetjük (a levére még szükség lesz) és a tésztakosárba kanalazzuk. Az almák levébe keményítőt keverünk, majd ezt is az almákra öntjük. A másik adag tésztával befedjük. A perem mentén összenyomkodjuk az alsó tésztával, a tetejére bemetszéseket teszünk, hogy a gőz tudjon távozni. A maradék masszát díszítésre használhatjuk. Megkenjük tojássárgájával és 60-75 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni!

Scroll to Top