Spenótos kelkáposztás zöld shakshuka

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olaj
  • fél póréhagyma, felszeletelve
  • pár szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 zöldpaprika, vékonyra szeletelve
  • 0,5 kávéskanál őrölt római kömény
  • 0,5 kávéskanál őrölt koriander
  • 0,5 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 cikk kelkáposzta, vékonyra szeletelve
  • 25 dkg friss spenót, megpucolva, alaposan átöblítve
  • fél csokor petrezselyem, durvára aprítva
  • fél csokor kapor
  • 2 tojás

Egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hozzáadjuk a felszeletelt pórét, újhagymát (a zöld részéből is mehet bele) és felcsíkozott zöldpaprikát. Megsózzuk, így egyenletesebben tudjuk dinsztelni. Fedő alatt, kb. 5 perc alatt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket (használhatunk kész fűszerkeveréket is), átforgatjuk. Beletesszük a vékonyra szeletelt kelkáposztát, és felöntjük kb. 1,5-2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Erős lángon kb. 5-6 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul, és a folyadék nagyrészt teljesen elfő, csak kevés marad. Ekkor beledobjuk az alaposan átöblített, nagyobb darabokra vágott, vagy tépkedett spenótot, és pár percig főzzük, amíg összeesik. Ilyenkor érdemes egy botmixerrel egy kicsit a serpenyőben itt-ott pürésíteni, hogy egyenletesebb, de darabos keveréket kapjunk. Ekkor mehet bele a petrezselyem és a kapor, ezek is hamar összeesnek. A masszában kanállal kettő mélyedést formázunk, és ezekbe beleütünk egy-egy tojást (ajánlott a tojást először egy külön kis tálkában feltörni, és abból a mélyedésbe önteni). Rátesszük a serpenyőre a fedőt, és kb. 6 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a sárgája még folyós. Forrón, azonnal tálaljuk. Tálaláskor megszórjuk morzsolt fetával, chilipehellyel és ízlés szerint további zöldfűszerekkel. Lepénykenyérrel, vagy pitával kínáljuk. Jó étvágyat!

Scroll to Top