Lencse „húsgolyók” paradicsomszósszal

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 salotta hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 300 g főtt és lehűtött zöld lencse
  • 1 evőkanál olasz fűszer (szárított bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
  • 15 g friss petrezselyem
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 30 g reszelt parmezán
  • Só, bors
  • 10 g zsemlemorzsa
  • A paradicsomszószhoz:
  • 400 g darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • szárított oregánó
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • friss bazsalikom
  • A tálaláshoz
  • teljes kiőrlésű tészta, bulgur, kuszkusz, rizs
  • reszelt parmezán

(4 adag)

Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ha a serpenyő felforrósodott, adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk 2-3 percig. Tegyük egy konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a tojást, a főtt, kihűlt lencsét, a fűszereket, a petrezselymet, a paradicsompürét, a parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Pulzáljuk, keverjük addig, amíg összeáll, de nem pürésedik. Óvatosan formáljunk 1-1 evőkanálnyi tésztából golyókat, körülbelül 12 darabot. Tegyük a sütőlapra őket, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és süssük kb 15-20 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Közben a paradicsomszószhoz a fokhagymát egy kis olívaolajon pár perc alatt megpároljuk. Ráöntjük a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és balzsamecettel. Hagyjuk pár percig főni, amíg kissé be nem sűrűsödik. A végén hozzádobjuk a friss bazsalikomleveleket és még forralunk rajta egyet. A lencsegolyókat tálaljuk tésztával/rizzsel/bulgurral/kuszkusszal, reszelt parmezánnal és a paradicsomszósszal.

Scroll to Top