–
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 salotta hagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 300 g főtt és lehűtött zöld lencse
- 1 evőkanál olasz fűszer (szárított bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
- 15 g friss petrezselyem
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 30 g reszelt parmezán
- Só, bors
- 10 g zsemlemorzsa
- A paradicsomszószhoz:
- 400 g darabolt paradicsomkonzerv
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- szárított oregánó
- 1 evőkanál balzsamecet
- friss bazsalikom
- A tálaláshoz
- teljes kiőrlésű tészta, bulgur, kuszkusz, rizs
- reszelt parmezán
(4 adag)
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ha a serpenyő felforrósodott, adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk 2-3 percig. Tegyük egy konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a tojást, a főtt, kihűlt lencsét, a fűszereket, a petrezselymet, a paradicsompürét, a parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Pulzáljuk, keverjük addig, amíg összeáll, de nem pürésedik. Óvatosan formáljunk 1-1 evőkanálnyi tésztából golyókat, körülbelül 12 darabot. Tegyük a sütőlapra őket, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és süssük kb 15-20 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Közben a paradicsomszószhoz a fokhagymát egy kis olívaolajon pár perc alatt megpároljuk. Ráöntjük a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és balzsamecettel. Hagyjuk pár percig főni, amíg kissé be nem sűrűsödik. A végén hozzádobjuk a friss bazsalikomleveleket és még forralunk rajta egyet. A lencsegolyókat tálaljuk tésztával/rizzsel/bulgurral/kuszkusszal, reszelt parmezánnal és a paradicsomszósszal.