Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/7/8/785572f7-5be8-406e-b593-3b7499a6f201/visszertabletta.hu/web/wp-content/plugins/custom-content-shortcode/includes/core/content.php on line 1805

Receptek gyűjtő

Proin eu luctus velit. Vivamus ipsum lacus, semper eu lacinia ut, porttitor vel elit. Integer at eros tempor, ullamcorper nisl nec, condimentum sapien.

Receptek gyűjtő

Cím Adag / Lead Hozzávalók Elkészítés Youtube link Címkék
Bulgur tabbuleh sült csirkével 4 adag
  • ½ csésze bulgur
  • 1 kockára vágott uborka
  • 2 kockára vágott paradicsom
  • 1 teáskanál finom tengeri só
  • 3 csokor petrezselyem
  • 1 csokor koriander
  • 4 vékonyra szeletelt újhagyma
  • ⅓ csésze olívaolaj
  • 3-4 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 4 szelet csirke
  • Só, bors, füstölt paprika, római kömény, szárított oregánó (vagy bármilyen más fűszer, amit szeretnénk).
  • Olívaolaj
Egy közepes méretű serpenyőben főzzük meg a bulgurt 2x mennyiségű vízben fedő alatt. Miután az összes vizet felszívta, fedő alatt hagyjuk egy kicsit párolódni. Közben kockázzuk fel az uborkát és a paradicsomot, aprítsuk fel a petrezselymet, a koriandert és az újhagymát, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a kihűlt bulgurt, az olívaolajat, 3 evőkanál citromlevet, a fokhagymát és a sót. Alaposan keverjük össze.

Tegyünk egy serpenyőt a tűzhelyre, forrósítsunk fel benne 2 evőkanál olívaolajat. Fűszerezzük be a csirkét és hagyjuk állni legalább 20 percig. Amikor a serpenyő felforrósodott, tegyük bele a húst, és pirítsuk, amíg kívülről aranybarna lesz, belül pedig alaposan átsül.

Tálaljuk a tabbouleh-val.

https://www.youtube.com/watch?v=vv_xj4ol6q8 csirke, sültcsirke, bulgur, tabbuleh, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Reggeli parfé házi müzlivel és friss bogyós gyümölcsökkel 4 adag
  • 1 csésze zabpehely
  • ½ csésze búza/zabkorpa
  • 1/4 csésze napraforgómag
  • 1/4 csésze apróra vágott mandula
  • ¼ csésze apróra vágott dió
  • 1/4 csésze kókuszchips
  • 1/4 csésze aszalt áfonya
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál kardamom
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 csésze tahini
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
Melegítsük elő a sütőt 160C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban keverjük össze a zabot, a magokat, a diót és a kókuszt (de az áfonyát és a kókuszt hagyjuk későbbre!). Keverjük össze a tahinit, a mézet, az olívaolajat és a fűszereket, majd ebbe keverjük bele a zabos keveréket. A granolát egyenletesen oszlassuk el a kibélelt tepsiben. Süssük 25-30 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Félidőnél keverjük hozzá az áfonyát és a kókuszt is. Hagyjuk a granolát kihűlni és megkeményedni. Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényben a granola 2-3 hétig eláll.

  • 4 csésze görög joghurt
  • 4 csésze vegyes friss bogyós gyümölcs (vagy bármilyen más szezonális gyümölcs)

Rétegezzük a joghurtot, a bogyós gyümölcsöket és a granolát egy pohárba. Jó étvágyat!

https://www.youtube.com/watch?v=8ExwkTMqKzY parfé, müzli, bogyósgyümölcs, reggeli, friss, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Lencse „húsgolyók” paradicsomszósszal 4 adag
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 salotta hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 300 g főtt és lehűtött zöld lencse
  • 1 evőkanál olasz fűszer (szárított bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
  • 15 g friss petrezselyem
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 30 g reszelt parmezán
  • Só, bors
  • 10 g zsemlemorzsa
  • A paradicsomszószhoz:
  • 400 g darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • szárított oregánó
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • friss bazsalikom
  • A tálaláshoz
  • teljes kiőrlésű tészta, bulgur, kuszkusz, rizs
  • reszelt parmezán
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ha a serpenyő felforrósodott, adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk 2-3 percig. Tegyük egy konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a tojást, a főtt, kihűlt lencsét, a fűszereket, a petrezselymet, a paradicsompürét, a parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Pulzáljuk, keverjük addig, amíg összeáll, de nem pürésedik. Óvatosan formáljunk 1-1 evőkanálnyi tésztából golyókat, körülbelül 12 darabot. Tegyük a sütőlapra őket, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és süssük kb 15-20 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Közben a paradicsomszószhoz a fokhagymát egy kis olívaolajon pár perc alatt megpároljuk. Ráöntjük a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és balzsamecettel. Hagyjuk pár percig főni, amíg kissé be nem sűrűsödik. A végén hozzádobjuk a friss bazsalikomleveleket és még forralunk rajta egyet. A lencsegolyókat tálaljuk tésztával/rizzsel/bulgurral/kuszkusszal, reszelt parmezánnal és a paradicsomszósszal. https://www.youtube.com/watch?v=bZcwHuyilKE vega, vegán, húsmentes, húsgolyó, lencse, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Vegán kókuszos kukoricaleves fűszeres pattogatott kukoricával 4 adag
  • 1 – 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál gyömbér, reszelt vagy szárított
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 nagy méretű édesburgonya, kockára vágva
  • só és bors
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 doboz kókusztej
  • 4 cső kukorica, a szemek levágva
  • 1 lime leve
  • 1 csokor koriander
  • kukoricaszemek a pattogtatáshoz
  • cayenne bors
  • olívaolaj
Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük a hagymát, a fokhagymát (és ha frisset használunk a gyömbért) 4-5 percig. Dobjuk bele a kockára vágott édesburgonyát és fűszerezzük. Amikor már kicsit megpirult öntsük fel az alaplével. Amikor a burgonya már majdnem puha, keverjük bele a kukoricaszemeket, öntsük fel kókusztejjel, adjuk hozzá a lime levét és főzzük készre. Turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsük. A feltéthez pattogtassuk ki a kukoricát egy kevés olajon egy fedett serpenyőben. Amíg még forró, fűszerezzük a pattogatott kukoricát egy kis sóval és cayenne borssal. Tálaljuk a levest a pattogatott kukoricával és az apróra vágott korianderrel a tetején. https://www.youtube.com/watch?v=r8mT4UQ3Obk vegán, popcorn, kukoricaleves, leves, kókusz, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Csicseriborsó burger 4 adag
  • 400 g konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
  • 1 citrom reszelt héja, plusz ½ citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • só, bors
  • kis csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 tojás
  • 100 g friss (teljes kiőrlésű) zsemlemorzsa
  • 1 közepes vöröshagyma, kockára vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 kicsi teljes kiőrlésű zsemle
  • tálaláshoz: 1 nagy paradicsom, szeletelve, ½ uborka, szeletelve friss salátalevelek és chilis-joghurtos szósz (görög joghurtot keverjünk össze egy kis chiliszósszal) (vagy bármi, amit szeretnénk)
Egy konyhai robotgépben pürésítsük össze a csicseriborsót, a citromhéjat, a citromlevet, a köményt, a sót, a borsot, a paprikát és a petrezselyemzöldet, a tojást. Rakjuk egy tálba, és keverjük hozzá a zsemlemorzsát és a kockára vágott hagymát. Formázzunk 4 burgerpogácsát belőle (ilyenkor pihentethetjük a hűtőben 10 percet, akkor jobban összeáll és könnyebb kisütni). Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Süssük a hamburgereket 4 percig oldalanként közepes lángon. Tálaláshoz szeleteljük fel mindegyik zsemlét, és rétegezzük a zöldségekkel, egy kiskanál chilis-joghurtos szósszal és egy burgerpogácsával. https://www.youtube.com/watch?v=ZNdgbUlqB_Q vega, vegán, burger, csicseriborsó, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Töltött cukkini
  • 2 db cukkini
  • 10 dkg gomba
  • 30 dkg csirkemell
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db mozzarella
  • 10 dkg sajt
A cukkiniket félbevágjuk, a belsejét kanállal kiszedjük.

Közben a csirkemellet csíkokra vágjuk, a hagymát is felszeljük, és serpenyőben megpirítjuk a feldarabolt gombával, majd hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat is. Ha zsenge a cukkini, a kikapart belsejét is adjuk a piruló töltelékhez. Ezt 10-15 percig sütjük (ízlés szerint ízesítjük pl. só, bors, őrölt rozmaring, kakukkfű hozzáadásával).

Ha kész, a cukkinibe kanalazzuk a tölteléket. A tetejére 2-2 szelet paradicsomot és mozzarellát teszünk és erre kerül rá a reszelt sajt.

180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt elkezd pirosodni a tetején, ez kb. 20-25 perc.

Petrezselymes bulgurral tálaljuk.

https://www.youtube.com/watch?v=R_IxtpYg8V8 cukkini, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Rakott tészta gombával
  • 2 dl tejföl
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 10 dkg barnacsiperke
  • 2 ek reszelt parmezán sajt
  • só, bors
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tészta
  • 5 dkg trappista sajt
  • olaj
A tészta főzéséhez vizet melegítünk, megsózzuk és elkezdjük forralni. Ha felforrt a víz, beledobjuk a tésztát. Közben egy tűzforróra hevített serpenyőbe locsolunk kevés növényi olajat, majd ezen aranybarnára pirítjuk a gombát kb. 5 perc alatt. A tejfölt átöntjük egy tálba, adunk hozzá kb. 2 evőkanál vizet, majd hozzáadjuk reszelt parmezánt. Fűszerezzük szerecsendióval, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, adunk hozzá még 1 evőkanál olívaolajat és az egészet összekeverjük. Ráöntjük a lepirult gombára, majd adunk hozzá kb. 2-3 evőkanálnyit a tészta főzővizéből – közben alacsony lángon rotyogtatjuk és elkeverjük benne a finomra aprított petrezselymet. A félkeményre főtt tésztát átszedjük egy jénaiba és összeforgatjuk az időközben szépen besűrüsödött mártással. Megszórjuk reszelt trappista sajttal és 200°C-os sütőben pirulásig sütjük.

Tipp: a tészta javasolt főzési idejét felezzük le, mert puhulni fog a sütőben is.

https://www.youtube.com/watch?v=qdq61UhECuw tészta, rakottészta, gomba, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Lencse krémleves
  • 25 dkg lencse
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db zeller
  • 2 db tartósítószer mentes leveskocka (erőleves)
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor snidling
  • 1 csokor petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
A lencsét 2 órára beáztatjuk, majd annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni a két leveskockával.

A hagymát, sárgarépát, zellert kockára vágjuk. A vajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát és a zellert. Kevés vízzel puhára pároljuk, botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és az egészet a lencséhez keverjük.

Borsot darálunk rá, és sózzuk, ha kell. Hozzáadjuk a finomra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet is.

Összeforraljuk, és tálaljuk.

https://www.youtube.com/watch?v=46fHDAChfiU lencse, krémleves, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Xéniakörte torta áfonyával A Xénia körte egy kívül zöld, napos oldalán piruló, lédús fajta.

A torta másfajta körtével is elkészíthető.

a 22 cm-es tortaformához:

  • 85 g vaj + a sütőforma kikenéséhez
  • 85 g porcukor + a sütőformához és a tálaláshoz
  • 85 g 70 %-os étcsoki
  • 2 ek rum
  • 85 g törökmogyoró
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 – 4 db kisebb, nagyon érett körte
  • 200 ml habtejszín (behűtve)
  • egy marék friss áfonya
Kevés vajat felolvasztunk és alaposan kikenjük vele a tortaformát, majd sütőpapírral kibéleljük, és a papírt is megkínáljuk a vajjal.

Ezután porcukorral is megszórjuk a formát.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, egy sütőpapírral bélelt tepsin, 10 percig pirítjuk a mogyorót. Utána egy tiszta konyharuhába öntjük, és a konyharuhával a mogyorókat finoman egymáshoz dörzsölve, megtisztítjuk a héjtól. A hántolt magvakat késes aprítóban vagy mozsárban, vagy nyújtófával durvára aprítjuk és félretesszük.

A csokit és a vajat (vagy kókuszzsírt, ha tejmentesen szeretnénk) néhányszor megkeverve gőz felett összeolvasztjuk egy tálban, majd mikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a rumot. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukorral és egy csipet sóval robotgéppel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt vajas csokit és a mogyorót.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és a szárakat, és a barnulástól megóvva őket, hideg vízbe áztatjuk őket.

A tojások fehérjét habbá verjük, majd először 1 evőkanálnyit elkeverünk a csokis masszában, a többi habot pedig 2 kisebb adagban óvatosan forgatjuk bele.

A korábban előkészített tortaformába öntjük a masszát, és a szárazra törölt körtéket vágott oldallal lefelé a tésztára tesszük.

Tűpróbáig, kb. 30-35 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni, majd porcukrozzuk a tetejét.

Amíg hűl, addig a behűtött tejszínt lágy habbá verjük. Tetejét az áfonya szemekkel díszítjük.

Kész is a lisztmentes csokitorta!

https://www.youtube.com/watch?v=Frj7dJ6lJa8 körte, torta, áfonya, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Eredeti amerikai almás pite
  • 10 dkg sima liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 6 ek jéghideg víz
  • 1 ek barnacukor
  • 1 csipet só
  • 80 dkg alma
  • 10 dkg barna cukor
  • egy marék dió durvára vágva
  • 1 tk fahéj vagy almás sütemény fűszerkeverék
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1 tojássárgája
A tésztához a vajat/margarint tegyük fél órára mélyhűtőbe. A liszteket szitáljuk egy nagy tálba, keverjük bele a cukrot és a sót, majd reszeljük rá a vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, annyi hideg vizet adjunk hozzá, amennyit a liszt felvesz. 1/3 – 2/3 arányban kettészedjük a tésztát, és hűtőbe tesszük pihenni. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzákeverjük a cukrot, diót és a fűszereket, majd egy órát hagyjuk állni. A sütőt 200°C-ra melegítjük elő. A nagyobbik tészta darabbal kibélelünk egy kapcsos tortaformát (oldalát is!) vagy piteformát. Az almát lecsöpögtetjük (a levére még szükség lesz) és a tésztakosárba kanalazzuk. Az almák levébe keményítőt keverünk, majd ezt is az almákra öntjük. A másik adag tésztával befedjük. A perem mentén összenyomkodjuk az alsó tésztával, a tetejére bemetszéseket teszünk, hogy a gőz tudjon távozni. A maradék masszát díszítésre használhatjuk. Megkenjük tojássárgájával és 60-75 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni! amerikaialmáspite, pite, almáspite, alma, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Avokádókrém sült zöldségekkel Sült zöldségekhez:

  • 2 kg zöldség vegyesen ízlés szerint: répa, burgonya, édesburgonya, karfiol, brokkoli, lila vagy póréhagyma, kaliforniai paprika, csicseriborsó, zöldbab, fokhagyma ízlés szerint
  • 2 tk étkezési keményítő
  • 2 tk mediterrán vagy mexikói fűszerkeverék
  • 2 ek olaj

Az avokádókrémhez:

  • 2 db érett avokádó 2 db lime leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi só
  • 1 csipetnyi chilipor (el is maradhat)
A répát, burgonyákat megtisztítjuk, csíkokra/ gerezdekre vágjuk, a karfiolt, brokkolit rózsákra szedjük. Keverjük össze a keményítővel és tegyük a fokhagymával együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire. A fűszerkeveréket olívaolajjal és kevés vízzel keverjük össze, és öntsük a zöldségekre. 180°C-os előmelegített sütőben körülbelül 20 percen keresztül süssük, alufóliával letakarva. Forgassuk át a zöldségeket, adjuk hozzá a többi zöldséget (felcsíkozott paprika, hagyma, hüvelyesek), és további 20 percig süssük. Az avokádókrém: egy villával összetörjük az avokádót, és összekeverjük az apróra reszelt fokhagymával és a lime levével. Tálalhatjuk egytálételként vagy langyosra melegített tortillában szendvicsként. avokádó, avokádókrém, zöldségek, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Egzotikus zöldségfasírt
  • 1 adag zöldség curry fűszerkeverék
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 3 ek zabpehelyliszt
  • 1 tk útifűmaghéj
  • fél tk só
  • kókuszzsír a kisütéshez
  • fél fej cékla
  • 1 répa
  • fél uborka
  • fél alma
  • fél kápia paprika
  • 10 cm-nyi póréhagyma
  • 1 tk dijoni mustár
  • 3 tk agavé szirup (vagy bármilyen preferált édesítőszer)
Zöldségfasírt: A zöldségfasírt alapanyagait a tojás, liszt és kókuszzsír kivételével késes aprítóba tesszük és alaposan összevagdaljuk. Egy tálba tesszük a masszát és beleütjük a tojást. Belekeverjük a lisztet, útifűmaghéjat. Pogácsákat formázunk belőle és közepesen meleg kókuszzsírban világosbarnára sütjük mindkét oldalát.

Saláta: A hozzávaló zöldségeket és gyümölcsöket felaprítjuk, és összekeverjük egy tálban. A mustárt, agavé szirupot, kókuszjoghurtot összekeverjük és tálalásnál a saláta tetejére öntjük.

https://www.youtube.com/watch?v=OBATnm474Wc egzotikus, fasírt, zöldségfasírt, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Diós, rozspelyhes céklasaláta
  • 2 db alma
  • fél literes üveg céklasaláta
  • 10 dkg finomra vágott dió
  • 4 ek rozspehely
  • 1 ek reszelt torma
  • 2 dl majonéz
  • 2 dl kefír
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek méz só és őrölt bors ízlés szerint
A céklasalátát leszűrjük, az almát héjastól keskeny csíkokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. A majonézt elkeverjük a kefírrel, rozspehellyel, mézzel, sóval, borssal, reszelt tormával, zúzott fokhagymával, majd ráöntjük az almás céklára. Tetejére szórjuk a durvára vágott diót. Hűtőben 3- 4 órán át érleljük. Korpás keksszel vagy pirított kenyérrel tálalhatjuk. dió, rozs, cékla, céklasaláta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Caprese saláta
  • 1 cs mozzarella golyó
  • kb. 20 dkg koktélparadicsom (félbevágva)
  • néhány friss bazsalikom levél
  • extra szűz olíva olaj spray
  • 1-2 gerezd fokhagyma
Egymás mellé halmozzuk a félbevágott koktélparadicsomot, mozzarella golyókat. Az apróra vágott fokhagymával megszórjuk, ráteszünk néhány friss bazsalikom levelet. Mehet rá néhány spricc olíva olaj, és kész is (a spray azért előnyös, mert egyenletesen bevonja a salátát, és kevesebb is elég). Önmagában, vagy pirított bagettel, de akár köretként is fogyasztható. saláta, mozzarella, paradicsom, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Füstöltsajtos sárgarépakrém
  • 2 darab sárgarépa
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • bors
Elkészítés:

A répát pucoljuk meg, majd a sajttal együtt reszeljük le. Ezután tegyük hozzá a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Teljes kiőrlésű péksüteménnyel, pirítóssal kínálhatjuk vendégeinknek.

Jó étvágyat hozzá!

sajt, füstöltsajt, sárgarépakrém, sárgarépa, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Ananászos meggyleves
  • 50 dkg meggy
  • 1 közepes ananász
  • 3 ek nádcukor
  • 1 kávéskanál frissen préselt gyömbérlé
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:

A friss meggyet kimagozzuk – vagy használhatunk mirelit magozott meggyet is. Az ananász jó, ha friss, érett, de megfelelő a konzerv is. Ha a konzerves megoldást választjuk, csak a meggyet kell felfőzni a vízben cukorral, fűszerekkel, és utólag adjuk hozzá az ananászkonzervet. A lé mennyiségét beleszámoljuk a folyadék mennyiségébe. Elturmixoljuk, és hagyjuk kihűlni. Díszíthetjük tejszínhabbal vagy mentalevéllel.

meggyleves, ananász, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Cukkinis pestos tészta
  • 1 nagyobb cukkini
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 üveg pesto
  • 400 g teljes kiőrlésű fussilli tészta
  • 10 dkg reszelt sajt
A tésztát bő vízben feltesszük főni, ezalatt elkészítjük a cukkinis feltétet. A cukkinit nagy lukú reszelőn lereszeljük. Nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és megfonnyasztjuk benne a cukkinit annyira, hogy még kicsit „roppanós” és szép zöld maradjon. Hozzáöntjük a pestot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a cukkinis keverékkel, és gazdagon megszórjuk sajttal. Ezt követően negyed órára betehetjük a sütőbe, hogy a sajt rápiruljon, de enélkül is kiváló. cukkini, pesto, tészta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
10 perces almaszósz
  • 5 alma
  • Almalé (vagy narancslé, vagy bármilyen kedv szerinti 100%-os gyümölcslé)
  • Borvarázs filter
  • Barnacukor (vagy édeske)
  • Dr Oetker vanília puding por
Az almákat kimagozzuk és héjastól aprító gépben pépesre aprítjuk. Felöntjük gyümölcslével: az 5 almához kb. fél liter. Feltesszük a tűzhelyre úgy, hogy 3 borvarázs filtert belelógatunk. (Gáztűzhely esetében figyeljünk oda a kilógó filterpapírokra). Közben egy csészében fél zacskó vanília pudingport összekeverünk 2-3 evőkanál barnacukorral és kb. 1 deciliter almalével, csomómentesre. Mikor az almapép elkezd forrni, belekeverjük a pudingalapot. Ha már együtt is rotyog (2 perc), akkor el is zárjuk és készen is van. Nagy melegben lehűtve és savanykásra citromozva is tálalhatjuk! alma, almaszósz, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Dinnyés desszert
  • 1 görögdinnye
  • nektarin vagy őszi
  • barack kockázva
  • méz
  • 1 citrom leve
  • víz
A dinnyét kettévágjuk, és egy vájóval kicsi gombócokat vágunk ki belőle. A citrom levéből, vízből és a mézből ízlés szerint elkészítjük az alaplevet, és ebbe kockázzuk a barackot, hogy ne barnuljon be. Hozzáadjuk a dinnyegolyókat, és alaposan összeforgatjuk. Végül visszatöltjük a dinnye héjába, melyet előtte egy késsel kicsinosítunk.

Hűtőben érleljük néhány órát tálalás előtt!

Elkészítési idő: 35 perc + hűtés.

Jó étvágyat hozzá!

dinnye, desszert, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Dinnyesaláta mézes-citromos joghurttal
  • 2 db kisebb sárga bélű sárgadinnye
  • 2 db kisebb zöld bélű sárgadinnye
  • 4 dl joghurt
  • 1 citrom
  • 2-3 evőkanál méz
A dinnyéket vágjuk félbe, tisztítsuk és hámozzuk meg! A húsát karalábévágóval vagy kiskanállal kiváljuk! A joghurtot összeturmixoljuk a citrom reszelt héjával, a levével és annyi mézzel, hogy kellemesen pikáns legyen! A dinnyedarabokra öntjük és tálalásig behűtjük! Ha még szebben szeretnénk tálalni, a kis dinnyékből csinos tálkát faraghatunk, mielőtt kivájnánk. Külön hűtsük le a fóliába csomagolt dinnyetálakat, és tálalás előtt porciózzuk bele a dinnyesalátát! dinnye, méz, citrom, joghurt, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Joghurtos zabpelyhes gyümölcssaláta pohárban
  • 100 g áfonya
  • 2 db őszibarack
  • 600 ml natúr joghurt
  • 50 g aprószemű
  • zabpehely
  • méz
Hámozzuk meg az őszibarackot, daraboljuk fel kis kockákra. Az áfonyát mossuk meg, és jól csöpögtessük le. Készítsünk elő 4 db üvegpoharat vagy fagylaltos kelyhet, és rétegezzük bele a hozzávalókat. Alulra kerüljön az áfonya, majd a joghurt, a joghurtra mindig csorgassunk mézet. A joghurtra rétegezzük a zabpelyhet, majd a barackot. Pohármérettől függően ismételjük a rétegeket. Igazán üdítő reggeli a nyári napokon!

Jó étvágyat!

joghurt, zabpehely, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Citromos álom
  • 1 nagy vödrös tejföl
  • (mindegy hány %-os)
  • 5 dl habtejszín
  • 2 citrom –
  • mindegyiknek kell a
  • reszelt héja és 1-nek
  • a kifacsart leve
  • 12 ek cukor
  • 200 g babapiskóta
A tejfölbe beletesszük a citrom héját és a citromlevet. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tejfölhöz. Alaposan keverjük össze. A krémet a babapiskótával rétegezve egy edénybe tesszük és egy éjszakát a hűtőben hagyjuk, ezalatt megpuhul a piskóta. citrom, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Panna cotta
  • 6-7 dl 20-30%-os tejszín
  • 8 dl 3,6-os nem UHT-s tej
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 bourbon vaníliarúd
  • 1,5-2 tasak Dr Oetker instant zselatin fix
Kikapargajuk a vanília rudat, a szemeket a tejhez rakjuk a rúddal együtt, és a cukorral együtt kevergetve forraljuk pár percig. Hozzáöntjük a tejszínt, összekeverjük, majd ismét felforraljuk. Ha felforrt, lekapcsoljuk alatta a főzőlapot, (kivesszük a vanília rudat), és folyamatosan keverve hozzáadjuk a zselatint a tejszínes keverékhez. Kicsit hűtjük, néha megkevergetjük, (át is szűrhetjük), majd formákba/tálkákba öntjük, és a hűtőbe tesszük 4-5 órára vagy egy éjszakára. Ízesíteni karamellel vagy gyümölccsel lehet. pannacotta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Madártej
  • 1 l tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 5 ek kristálycukor
  • 5 tojás
  • 1 ek liszt
Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojássárgákat, a kristálycukrot, a lisztet és a vaníliáscukrot keverjük össze, ameddig habos, világos színű lesz. Verjük habbá a tojásfehérjéket. Forraljuk fel a tejet, és ebbe kanalazzuk evőkanállal folyamatosan a tojásfehérjét. Amikor megnőnek a „felhők”, szedjük ki külön tálba. Folytassuk, ameddig el nem fogy az összes tojásfehérje. Végül a forró tejbe lassan keverjük bele a tojássárgás masszát, ameddig egy kicsit krémesre sűrűsödik. Ezt öntsük tálba, és tegyük bele a habpamacsokat, majd hűtsük le. Kis tálakban szervírozzuk. madártej, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Gesztenye charlotte
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 3 cl konyak vagy rumaroma
  • 2 dl tejszín
  • Kb. 20 dkg babapiskóta
  • 2 dl kávé
A gesztenyemasszát kikeverjük a rummal, majd a kemény habbá vert tejszínt hozzáadjuk (akár meggyet is tehetünk bele). A kihűlt (esetleg cukrozott) kávéba mártjuk a babapiskótát és folpackkal bélelt őzgerincbe rakjuk. Ebbe tesszük a masszát, majd a tetejére is piskóta kerül. Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd kifordítjuk, szeleteljük. gesztenye, charlotte, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Sárgabarack dzsem marcipánnal és amarettoval
  • 2 kg érett sárgabarack (magozva, héja ízlés szerint rajta maradhat)
  • 1/2 citrom leve
  • 50 gr marcipán massza
  • 1-2 dl amaretto likőr (ízlés szerint)
  • 1 csomag Dr Oetker befőző cukor 3:1 (50 dkg)
A megmosott, kimagozott sárgabarackokat felkockázzuk, főzőedénybe tesszük. Ráfacsarjuk a fél citrom levét, hozzákeverjük a befőző cukrot, és nagylukú reszelőn belereszeljük a marcipán masszát. Botmixerrel párszor „belemixelünk” – de maradjon darabos! A befőzőcukor utasítása szerint, 2-3 perces forralással elkészítjük a dzsemet. A főzőlap lezárása után, gyorsan a forró dzsemhez keverjük az amaretto likőrt. Csavaros tetejű befőttes üvegekbe szedjük. A fedél rázárása után 5 percre fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. Kihűlés után mehetnek a helyükre – vagy akár már fogyaszthatóak is. sárgabarack, dzsem, marcipán, amaretto, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Finomfőzelék zöldborsó pogácsa feltéttel – különkiadás Szatmári Ferivel Ebben a videóban Feri egy hagyományos finomfőzeléket varázsolt ínycsiklandóvá karalábéval, répával, és spárgával, amit zöldborsópogácsával tett tökéletessé. Próbáld ki te is! A főzelékhez:

  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 szál újhagyma vékonyra karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • kb. 30 dkg zsenge karalábé, másfél centisre kockázva
  • kb. 20 dkg sárgarépa, másfél centisre kockázva,
  • 6-8 zöldspárga síp (zsenge, vékony szárú)
  • 2 dl 20%-os főzőtejszín
  • 1 evőkanál keményítő
  • negyed lime leve
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • bors

A fasírthoz:

  • 30 dkg mirelit zöldborsó, félig kiengedve
  • 2+4 evőkanál étolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor friss petrezselyemzöld
  • 10 dkg bébispenót
  • 8 dkg rizsliszt
  • 8 dkg finom szemű zabpehely
  • 1 egész tojás
  • frissen őrölt bors
https://www.youtube.com/watch?v=2WLIfg2LMwo&t=1s finomfőzelék, zöldborsó, pogácsa, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Spenótos kelkáposztás zöld shakshuka Változatos ízek, zamatos zöldségek: Most egy csodazöld recepttel érkeztünk hozzád, aminek elkészítését megmutatjuk a videóban.
  • 1 evőkanál olaj
  • fél póréhagyma, felszeletelve
  • pár szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 zöldpaprika, vékonyra szeletelve
  • 0,5 kávéskanál őrölt római kömény
  • 0,5 kávéskanál őrölt koriander
  • 0,5 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 cikk kelkáposzta, vékonyra szeletelve
  • 25 dkg friss spenót, megpucolva, alaposan átöblítve
  • fél csokor petrezselyem, durvára aprítva
  • fél csokor kapor
  • 2 tojás

A tetejére, tálaláshoz:

  • 5 dkg fetasajt, morzsolva

Tunkoláshoz:

  • lepénykenyér
  • pita, vagy jófajta kovászos kenyér
Egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hozzáadjuk a felszeletelt pórét, újhagymát (a zöld részéből is mehet bele) és felcsíkozott zöldpaprikát. Megsózzuk, így egyenletesebben tudjuk dinsztelni. Fedő alatt, kb. 5 perc alatt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket (használhatunk kész fűszerkeveréket is), átforgatjuk. Beletesszük a vékonyra szeletelt kelkáposztát, és felöntjük kb. 1,5-2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Erős lángon kb. 5-6 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul, és a folyadék nagyrészt teljesen elfő, csak kevés marad. Ekkor beledobjuk az alaposan átöblített, nagyobb darabokra vágott, vagy tépkedett spenótot, és pár percig főzzük, amíg összeesik. Ilyenkor érdemes egy botmixerrel egy kicsit a serpenyőben itt-ott pürésíteni, hogy egyenletesebb, de darabos keveréket kapjunk. Ekkor mehet bele a petrezselyem és a kapor, ezek is hamar összeesnek. A masszában kanállal kettő mélyedést formázunk, és ezekbe beleütünk egy-egy tojást (ajánlott a tojást először egy külön kis tálkában feltörni, és abból a mélyedésbe önteni). Rátesszük a serpenyőre a fedőt, és kb. 6 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a sárgája még folyós. Forrón, azonnal tálaljuk. Tálaláskor megszórjuk morzsolt fetával, chilipehellyel és ízlés szerint további zöldfűszerekkel. Lepénykenyérrel, vagy pitával kínáljuk.

Jó étvágyat!

https://www.youtube.com/watch?v=fmVfNv_ojMI spenót, kelkáposzta, shakshuka, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Tavaszi zöldséges kölessaláta Könnyed, vénakímélő, egészséges zöldség és gyümölcsmix! Tavaszi zöldséges kölessaláta ellenállhatatlan dresszinggel: paprika, retek, alma, répa és cékla fejedelmi kombinációja.
  • 7,5 dkg köles
  • pár szem piros retek negyedelve
  • 1 alma, kockázva
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva
  • 1 kisebb kaliforniai paprika, kockázva
  • 1 répa, kockázva
  • 1 kicsi cékla, kockázva
  • 5 dkg pirított tökmag
  • 5 dkg fetasajt, morzsolva

A dresszinghez:

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • fél citrom leve és héja
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • fél salotta
  • 1 evőkanál vörösborecet
A kölest átöblítjük, lecsepegtetjük. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Kétszeres mennyiségű vízben fedő alatt megfőzzük. Amíg fő a köles, előkészítjük a hozzávalókat. A paprikát, retket, almát, répát, céklát felkockázzuk. Egy kisebb keverőtálban a mustárt, az apróra vágott salottát, a citrom reszelt héját és levét összekeverjük, majd hozzácsorgatjuk az olajat. Sóval, borssal ízesítjük. A kész kölest és a dresszinget összekeverjük a zöldségekkel. Hűtőben pihentetjük kicsit, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor megszórjuk fetasajttal, pirított tökmaggal és a petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

https://www.youtube.com/watch?v=1SndIfv47Jo kölessaláta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Paradicsomos lencseragu rakott padlizsánnal és cukkinivel Piros, mint a paradicsom, és gazdag lesz tőle, aki eszi! Ebben a videóban paradicsomos lencseragut készítünk el rakott padlizsánnal és cukkínivel. Próbáld ki te is! A lencseraguhoz:

  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 20 dkg gomba apróra vágva
  • 1 piros paprika apróra vágva
  • 1/2 teáskanál köménymag vagy őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál kakukkfű
  • 1,5 evőkanál füstölt paprika
  • 1 sárgarépa apróra vágva
  • 1 konzerv paradicsom
  • 10 dkg szárított vörös lencse leöblítve
  • 5 dl víz
  • opcionálisan csípős paprikakrém/harissza
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 teáskanál tengeri só
  • ízlés szerint fekete bors

A rétegeléshez:

  • 1 kicsi padlizsán és cukkini, tetejére 1 gombóc mozzarella
1. olívaolajon 5-6 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket, és kevergetjük még néhány percig. Utána az apróra vágott répát, gombát és a pirospaprikát keverjük hozzá, és sütjük 2-3 percig. 2. Adjuk a keverékhez a paradicsomot, a lencsével, a vízzel, a harisszával, a balzsamecettel együtt. 3. Pároljuk kb 25 percig. 4. Ízesítsük sóval, borssal. Kicsit hűtsük ki. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra .5.Közben a padlizsánt és cukkinit felszeleteljük vékonyra, majd egy tűzálló tálat kiolajozunk picit. Elkezdjük belerétegelni a padlizsánt, cukkinit és a lencseragut. Az utolsó padlizsán-cukkini rétegre rátépkedjük a mozzarellát. 200C-os sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

https://www.youtube.com/watch?v=6ETStsdTeI4 paradicsom, lencseragu, padlizsán, cukkini, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Sajtos, zabpelyhes sós répaszelet zöldfűszeres tejfölös mártogatóssal Milyen az egészséges nasi? Ebben a videóban megmutatjuk neked! Ezt a zöldfűszeres mártogatóst és a sajtos zabpelyhes sós répaszeletet akár viheted kertipartira is, de egy délutáni filmezéshez is megállja a helyét.
  • 15 dkg zabpehely
  • 17,5 dkg sárgarépa, finomra reszelve
  • 17,5 dkg sajt, reszelt
  • 1 felvert tojás
  • csipetnyi vegyes szárított vagy friss fűszernövény
  • egy kis vaj
  • só és bors
  • tejföl
  • friss zöldfűszer (petrezselyem, menta, koriander, só-bors, fokhagyma)
Előmelegítjük a sütőt 180C-ra. Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a reszelt répát, a sajtot, a tojást és a zöldfűszereket. Sóval, borssal ízesítjük. Egy 20 cm-es négyzet tepsit kibélelünk sütőpapírral és ebbe nyomkodjuk bele a tésztát. Apró vajdarabokkal megszórjuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Jó nassolást!

https://www.youtube.com/watch?v=-_I8mrQy_mE sajt, zabpehely, tejföl, mártogatós, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept
Scroll to Top