Cím | Adag / Lead | Hozzávalók | Elkészítés | Youtube link | Címkék |
---|---|---|---|---|---|
Bulgur tabbuleh sült csirkével | 4 adag |
|
Egy közepes méretű serpenyőben főzzük meg a bulgurt 2x mennyiségű vízben fedő alatt. Miután az összes vizet felszívta, fedő alatt hagyjuk egy kicsit párolódni. Közben kockázzuk fel az uborkát és a paradicsomot, aprítsuk fel a petrezselymet, a koriandert és az újhagymát, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a kihűlt bulgurt, az olívaolajat, 3 evőkanál citromlevet, a fokhagymát és a sót. Alaposan keverjük össze.
Tegyünk egy serpenyőt a tűzhelyre, forrósítsunk fel benne 2 evőkanál olívaolajat. Fűszerezzük be a csirkét és hagyjuk állni legalább 20 percig. Amikor a serpenyő felforrósodott, tegyük bele a húst, és pirítsuk, amíg kívülről aranybarna lesz, belül pedig alaposan átsül. Tálaljuk a tabbouleh-val. |
https://www.youtube.com/watch?v=vv_xj4ol6q8 | csirke, sültcsirke, bulgur, tabbuleh, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Reggeli parfé házi müzlivel és friss bogyós gyümölcsökkel | 4 adag |
|
Melegítsük elő a sütőt 160C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban keverjük össze a zabot, a magokat, a diót és a kókuszt (de az áfonyát és a kókuszt hagyjuk későbbre!). Keverjük össze a tahinit, a mézet, az olívaolajat és a fűszereket, majd ebbe keverjük bele a zabos keveréket. A granolát egyenletesen oszlassuk el a kibélelt tepsiben. Süssük 25-30 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Félidőnél keverjük hozzá az áfonyát és a kókuszt is. Hagyjuk a granolát kihűlni és megkeményedni. Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényben a granola 2-3 hétig eláll.
Rétegezzük a joghurtot, a bogyós gyümölcsöket és a granolát egy pohárba. Jó étvágyat! |
https://www.youtube.com/watch?v=8ExwkTMqKzY | parfé, müzli, bogyósgyümölcs, reggeli, friss, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Lencse „húsgolyók” paradicsomszósszal | 4 adag |
|
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ha a serpenyő felforrósodott, adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk 2-3 percig. Tegyük egy konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a tojást, a főtt, kihűlt lencsét, a fűszereket, a petrezselymet, a paradicsompürét, a parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Pulzáljuk, keverjük addig, amíg összeáll, de nem pürésedik. Óvatosan formáljunk 1-1 evőkanálnyi tésztából golyókat, körülbelül 12 darabot. Tegyük a sütőlapra őket, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és süssük kb 15-20 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Közben a paradicsomszószhoz a fokhagymát egy kis olívaolajon pár perc alatt megpároljuk. Ráöntjük a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és balzsamecettel. Hagyjuk pár percig főni, amíg kissé be nem sűrűsödik. A végén hozzádobjuk a friss bazsalikomleveleket és még forralunk rajta egyet. A lencsegolyókat tálaljuk tésztával/rizzsel/bulgurral/kuszkusszal, reszelt parmezánnal és a paradicsomszósszal. | https://www.youtube.com/watch?v=bZcwHuyilKE | vega, vegán, húsmentes, húsgolyó, lencse, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Vegán kókuszos kukoricaleves fűszeres pattogatott kukoricával | 4 adag |
|
Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük a hagymát, a fokhagymát (és ha frisset használunk a gyömbért) 4-5 percig. Dobjuk bele a kockára vágott édesburgonyát és fűszerezzük. Amikor már kicsit megpirult öntsük fel az alaplével. Amikor a burgonya már majdnem puha, keverjük bele a kukoricaszemeket, öntsük fel kókusztejjel, adjuk hozzá a lime levét és főzzük készre. Turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsük. A feltéthez pattogtassuk ki a kukoricát egy kevés olajon egy fedett serpenyőben. Amíg még forró, fűszerezzük a pattogatott kukoricát egy kis sóval és cayenne borssal. Tálaljuk a levest a pattogatott kukoricával és az apróra vágott korianderrel a tetején. | https://www.youtube.com/watch?v=r8mT4UQ3Obk | vegán, popcorn, kukoricaleves, leves, kókusz, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Csicseriborsó burger | 4 adag |
|
Egy konyhai robotgépben pürésítsük össze a csicseriborsót, a citromhéjat, a citromlevet, a köményt, a sót, a borsot, a paprikát és a petrezselyemzöldet, a tojást. Rakjuk egy tálba, és keverjük hozzá a zsemlemorzsát és a kockára vágott hagymát. Formázzunk 4 burgerpogácsát belőle (ilyenkor pihentethetjük a hűtőben 10 percet, akkor jobban összeáll és könnyebb kisütni). Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Süssük a hamburgereket 4 percig oldalanként közepes lángon. Tálaláshoz szeleteljük fel mindegyik zsemlét, és rétegezzük a zöldségekkel, egy kiskanál chilis-joghurtos szósszal és egy burgerpogácsával. | https://www.youtube.com/watch?v=ZNdgbUlqB_Q | vega, vegán, burger, csicseriborsó, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Töltött cukkini |
|
A cukkiniket félbevágjuk, a belsejét kanállal kiszedjük.
Közben a csirkemellet csíkokra vágjuk, a hagymát is felszeljük, és serpenyőben megpirítjuk a feldarabolt gombával, majd hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat is. Ha zsenge a cukkini, a kikapart belsejét is adjuk a piruló töltelékhez. Ezt 10-15 percig sütjük (ízlés szerint ízesítjük pl. só, bors, őrölt rozmaring, kakukkfű hozzáadásával). Ha kész, a cukkinibe kanalazzuk a tölteléket. A tetejére 2-2 szelet paradicsomot és mozzarellát teszünk és erre kerül rá a reszelt sajt. 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt elkezd pirosodni a tetején, ez kb. 20-25 perc. Petrezselymes bulgurral tálaljuk. |
https://www.youtube.com/watch?v=R_IxtpYg8V8 | cukkini, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | |
Rakott tészta gombával |
|
A tészta főzéséhez vizet melegítünk, megsózzuk és elkezdjük forralni. Ha felforrt a víz, beledobjuk a tésztát. Közben egy tűzforróra hevített serpenyőbe locsolunk kevés növényi olajat, majd ezen aranybarnára pirítjuk a gombát kb. 5 perc alatt. A tejfölt átöntjük egy tálba, adunk hozzá kb. 2 evőkanál vizet, majd hozzáadjuk reszelt parmezánt. Fűszerezzük szerecsendióval, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, adunk hozzá még 1 evőkanál olívaolajat és az egészet összekeverjük. Ráöntjük a lepirult gombára, majd adunk hozzá kb. 2-3 evőkanálnyit a tészta főzővizéből – közben alacsony lángon rotyogtatjuk és elkeverjük benne a finomra aprított petrezselymet. A félkeményre főtt tésztát átszedjük egy jénaiba és összeforgatjuk az időközben szépen besűrüsödött mártással. Megszórjuk reszelt trappista sajttal és 200°C-os sütőben pirulásig sütjük.
Tipp: a tészta javasolt főzési idejét felezzük le, mert puhulni fog a sütőben is. |
https://www.youtube.com/watch?v=qdq61UhECuw | tészta, rakottészta, gomba, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | |
Lencse krémleves |
|
A lencsét 2 órára beáztatjuk, majd annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni a két leveskockával.
A hagymát, sárgarépát, zellert kockára vágjuk. A vajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát és a zellert. Kevés vízzel puhára pároljuk, botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és az egészet a lencséhez keverjük. Borsot darálunk rá, és sózzuk, ha kell. Hozzáadjuk a finomra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet is. Összeforraljuk, és tálaljuk. |
https://www.youtube.com/watch?v=46fHDAChfiU | lencse, krémleves, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | |
Xéniakörte torta áfonyával | A Xénia körte egy kívül zöld, napos oldalán piruló, lédús fajta.
A torta másfajta körtével is elkészíthető. |
a 22 cm-es tortaformához:
|
Kevés vajat felolvasztunk és alaposan kikenjük vele a tortaformát, majd sütőpapírral kibéleljük, és a papírt is megkínáljuk a vajjal.
Ezután porcukorral is megszórjuk a formát. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, egy sütőpapírral bélelt tepsin, 10 percig pirítjuk a mogyorót. Utána egy tiszta konyharuhába öntjük, és a konyharuhával a mogyorókat finoman egymáshoz dörzsölve, megtisztítjuk a héjtól. A hántolt magvakat késes aprítóban vagy mozsárban, vagy nyújtófával durvára aprítjuk és félretesszük. A csokit és a vajat (vagy kókuszzsírt, ha tejmentesen szeretnénk) néhányszor megkeverve gőz felett összeolvasztjuk egy tálban, majd mikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a rumot. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukorral és egy csipet sóval robotgéppel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt vajas csokit és a mogyorót. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és a szárakat, és a barnulástól megóvva őket, hideg vízbe áztatjuk őket. A tojások fehérjét habbá verjük, majd először 1 evőkanálnyit elkeverünk a csokis masszában, a többi habot pedig 2 kisebb adagban óvatosan forgatjuk bele. A korábban előkészített tortaformába öntjük a masszát, és a szárazra törölt körtéket vágott oldallal lefelé a tésztára tesszük. Tűpróbáig, kb. 30-35 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni, majd porcukrozzuk a tetejét. Amíg hűl, addig a behűtött tejszínt lágy habbá verjük. Tetejét az áfonya szemekkel díszítjük. Kész is a lisztmentes csokitorta! |
https://www.youtube.com/watch?v=Frj7dJ6lJa8 | körte, torta, áfonya, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Eredeti amerikai almás pite |
|
A tésztához a vajat/margarint tegyük fél órára mélyhűtőbe. A liszteket szitáljuk egy nagy tálba, keverjük bele a cukrot és a sót, majd reszeljük rá a vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, annyi hideg vizet adjunk hozzá, amennyit a liszt felvesz. 1/3 – 2/3 arányban kettészedjük a tésztát, és hűtőbe tesszük pihenni. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzákeverjük a cukrot, diót és a fűszereket, majd egy órát hagyjuk állni. A sütőt 200°C-ra melegítjük elő. A nagyobbik tészta darabbal kibélelünk egy kapcsos tortaformát (oldalát is!) vagy piteformát. Az almát lecsöpögtetjük (a levére még szükség lesz) és a tésztakosárba kanalazzuk. Az almák levébe keményítőt keverünk, majd ezt is az almákra öntjük. A másik adag tésztával befedjük. A perem mentén összenyomkodjuk az alsó tésztával, a tetejére bemetszéseket teszünk, hogy a gőz tudjon távozni. A maradék masszát díszítésre használhatjuk. Megkenjük tojássárgájával és 60-75 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni! | amerikaialmáspite, pite, almáspite, alma, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Avokádókrém sült zöldségekkel | Sült zöldségekhez:
Az avokádókrémhez:
|
A répát, burgonyákat megtisztítjuk, csíkokra/ gerezdekre vágjuk, a karfiolt, brokkolit rózsákra szedjük. Keverjük össze a keményítővel és tegyük a fokhagymával együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire. A fűszerkeveréket olívaolajjal és kevés vízzel keverjük össze, és öntsük a zöldségekre. 180°C-os előmelegített sütőben körülbelül 20 percen keresztül süssük, alufóliával letakarva. Forgassuk át a zöldségeket, adjuk hozzá a többi zöldséget (felcsíkozott paprika, hagyma, hüvelyesek), és további 20 percig süssük. Az avokádókrém: egy villával összetörjük az avokádót, és összekeverjük az apróra reszelt fokhagymával és a lime levével. Tálalhatjuk egytálételként vagy langyosra melegített tortillában szendvicsként. | avokádó, avokádókrém, zöldségek, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Egzotikus zöldségfasírt |
|
Zöldségfasírt: A zöldségfasírt alapanyagait a tojás, liszt és kókuszzsír kivételével késes aprítóba tesszük és alaposan összevagdaljuk. Egy tálba tesszük a masszát és beleütjük a tojást. Belekeverjük a lisztet, útifűmaghéjat. Pogácsákat formázunk belőle és közepesen meleg kókuszzsírban világosbarnára sütjük mindkét oldalát.
Saláta: A hozzávaló zöldségeket és gyümölcsöket felaprítjuk, és összekeverjük egy tálban. A mustárt, agavé szirupot, kókuszjoghurtot összekeverjük és tálalásnál a saláta tetejére öntjük. |
https://www.youtube.com/watch?v=OBATnm474Wc | egzotikus, fasírt, zöldségfasírt, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | |
Diós, rozspelyhes céklasaláta |
|
A céklasalátát leszűrjük, az almát héjastól keskeny csíkokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. A majonézt elkeverjük a kefírrel, rozspehellyel, mézzel, sóval, borssal, reszelt tormával, zúzott fokhagymával, majd ráöntjük az almás céklára. Tetejére szórjuk a durvára vágott diót. Hűtőben 3- 4 órán át érleljük. Korpás keksszel vagy pirított kenyérrel tálalhatjuk. | dió, rozs, cékla, céklasaláta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Caprese saláta |
|
Egymás mellé halmozzuk a félbevágott koktélparadicsomot, mozzarella golyókat. Az apróra vágott fokhagymával megszórjuk, ráteszünk néhány friss bazsalikom levelet. Mehet rá néhány spricc olíva olaj, és kész is (a spray azért előnyös, mert egyenletesen bevonja a salátát, és kevesebb is elég). Önmagában, vagy pirított bagettel, de akár köretként is fogyasztható. | saláta, mozzarella, paradicsom, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Füstöltsajtos sárgarépakrém |
|
Elkészítés:
A répát pucoljuk meg, majd a sajttal együtt reszeljük le. Ezután tegyük hozzá a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Teljes kiőrlésű péksüteménnyel, pirítóssal kínálhatjuk vendégeinknek. Jó étvágyat hozzá! |
sajt, füstöltsajt, sárgarépakrém, sárgarépa, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Ananászos meggyleves |
|
Elkészítés:
A friss meggyet kimagozzuk – vagy használhatunk mirelit magozott meggyet is. Az ananász jó, ha friss, érett, de megfelelő a konzerv is. Ha a konzerves megoldást választjuk, csak a meggyet kell felfőzni a vízben cukorral, fűszerekkel, és utólag adjuk hozzá az ananászkonzervet. A lé mennyiségét beleszámoljuk a folyadék mennyiségébe. Elturmixoljuk, és hagyjuk kihűlni. Díszíthetjük tejszínhabbal vagy mentalevéllel. |
meggyleves, ananász, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Cukkinis pestos tészta |
|
A tésztát bő vízben feltesszük főni, ezalatt elkészítjük a cukkinis feltétet. A cukkinit nagy lukú reszelőn lereszeljük. Nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és megfonnyasztjuk benne a cukkinit annyira, hogy még kicsit „roppanós” és szép zöld maradjon. Hozzáöntjük a pestot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a cukkinis keverékkel, és gazdagon megszórjuk sajttal. Ezt követően negyed órára betehetjük a sütőbe, hogy a sajt rápiruljon, de enélkül is kiváló. | cukkini, pesto, tészta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
10 perces almaszósz |
|
Az almákat kimagozzuk és héjastól aprító gépben pépesre aprítjuk. Felöntjük gyümölcslével: az 5 almához kb. fél liter. Feltesszük a tűzhelyre úgy, hogy 3 borvarázs filtert belelógatunk. (Gáztűzhely esetében figyeljünk oda a kilógó filterpapírokra). Közben egy csészében fél zacskó vanília pudingport összekeverünk 2-3 evőkanál barnacukorral és kb. 1 deciliter almalével, csomómentesre. Mikor az almapép elkezd forrni, belekeverjük a pudingalapot. Ha már együtt is rotyog (2 perc), akkor el is zárjuk és készen is van. Nagy melegben lehűtve és savanykásra citromozva is tálalhatjuk! | alma, almaszósz, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Dinnyés desszert |
|
A dinnyét kettévágjuk, és egy vájóval kicsi gombócokat vágunk ki belőle. A citrom levéből, vízből és a mézből ízlés szerint elkészítjük az alaplevet, és ebbe kockázzuk a barackot, hogy ne barnuljon be. Hozzáadjuk a dinnyegolyókat, és alaposan összeforgatjuk. Végül visszatöltjük a dinnye héjába, melyet előtte egy késsel kicsinosítunk.
Hűtőben érleljük néhány órát tálalás előtt! Elkészítési idő: 35 perc + hűtés. Jó étvágyat hozzá! |
dinnye, desszert, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Dinnyesaláta mézes-citromos joghurttal |
|
A dinnyéket vágjuk félbe, tisztítsuk és hámozzuk meg! A húsát karalábévágóval vagy kiskanállal kiváljuk! A joghurtot összeturmixoljuk a citrom reszelt héjával, a levével és annyi mézzel, hogy kellemesen pikáns legyen! A dinnyedarabokra öntjük és tálalásig behűtjük! Ha még szebben szeretnénk tálalni, a kis dinnyékből csinos tálkát faraghatunk, mielőtt kivájnánk. Külön hűtsük le a fóliába csomagolt dinnyetálakat, és tálalás előtt porciózzuk bele a dinnyesalátát! | dinnye, méz, citrom, joghurt, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Joghurtos zabpelyhes gyümölcssaláta pohárban |
|
Hámozzuk meg az őszibarackot, daraboljuk fel kis kockákra. Az áfonyát mossuk meg, és jól csöpögtessük le. Készítsünk elő 4 db üvegpoharat vagy fagylaltos kelyhet, és rétegezzük bele a hozzávalókat. Alulra kerüljön az áfonya, majd a joghurt, a joghurtra mindig csorgassunk mézet. A joghurtra rétegezzük a zabpelyhet, majd a barackot. Pohármérettől függően ismételjük a rétegeket. Igazán üdítő reggeli a nyári napokon!
Jó étvágyat! |
joghurt, zabpehely, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Citromos álom |
|
A tejfölbe beletesszük a citrom héját és a citromlevet. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tejfölhöz. Alaposan keverjük össze. A krémet a babapiskótával rétegezve egy edénybe tesszük és egy éjszakát a hűtőben hagyjuk, ezalatt megpuhul a piskóta. | citrom, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Panna cotta |
|
Kikapargajuk a vanília rudat, a szemeket a tejhez rakjuk a rúddal együtt, és a cukorral együtt kevergetve forraljuk pár percig. Hozzáöntjük a tejszínt, összekeverjük, majd ismét felforraljuk. Ha felforrt, lekapcsoljuk alatta a főzőlapot, (kivesszük a vanília rudat), és folyamatosan keverve hozzáadjuk a zselatint a tejszínes keverékhez. Kicsit hűtjük, néha megkevergetjük, (át is szűrhetjük), majd formákba/tálkákba öntjük, és a hűtőbe tesszük 4-5 órára vagy egy éjszakára. Ízesíteni karamellel vagy gyümölccsel lehet. | pannacotta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Madártej |
|
Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojássárgákat, a kristálycukrot, a lisztet és a vaníliáscukrot keverjük össze, ameddig habos, világos színű lesz. Verjük habbá a tojásfehérjéket. Forraljuk fel a tejet, és ebbe kanalazzuk evőkanállal folyamatosan a tojásfehérjét. Amikor megnőnek a „felhők”, szedjük ki külön tálba. Folytassuk, ameddig el nem fogy az összes tojásfehérje. Végül a forró tejbe lassan keverjük bele a tojássárgás masszát, ameddig egy kicsit krémesre sűrűsödik. Ezt öntsük tálba, és tegyük bele a habpamacsokat, majd hűtsük le. Kis tálakban szervírozzuk. | madártej, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Gesztenye charlotte |
|
A gesztenyemasszát kikeverjük a rummal, majd a kemény habbá vert tejszínt hozzáadjuk (akár meggyet is tehetünk bele). A kihűlt (esetleg cukrozott) kávéba mártjuk a babapiskótát és folpackkal bélelt őzgerincbe rakjuk. Ebbe tesszük a masszát, majd a tetejére is piskóta kerül. Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd kifordítjuk, szeleteljük. | gesztenye, charlotte, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Sárgabarack dzsem marcipánnal és amarettoval |
|
A megmosott, kimagozott sárgabarackokat felkockázzuk, főzőedénybe tesszük. Ráfacsarjuk a fél citrom levét, hozzákeverjük a befőző cukrot, és nagylukú reszelőn belereszeljük a marcipán masszát. Botmixerrel párszor „belemixelünk” – de maradjon darabos! A befőzőcukor utasítása szerint, 2-3 perces forralással elkészítjük a dzsemet. A főzőlap lezárása után, gyorsan a forró dzsemhez keverjük az amaretto likőrt. Csavaros tetejű befőttes üvegekbe szedjük. A fedél rázárása után 5 percre fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. Kihűlés után mehetnek a helyükre – vagy akár már fogyaszthatóak is. | sárgabarack, dzsem, marcipán, amaretto, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | ||
Finomfőzelék zöldborsó pogácsa feltéttel – különkiadás Szatmári Ferivel | Ebben a videóban Feri egy hagyományos finomfőzeléket varázsolt ínycsiklandóvá karalábéval, répával, és spárgával, amit zöldborsópogácsával tett tökéletessé. Próbáld ki te is! | A főzelékhez:
A fasírthoz:
|
https://www.youtube.com/watch?v=2WLIfg2LMwo&t=1s | finomfőzelék, zöldborsó, pogácsa, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept | |
Spenótos kelkáposztás zöld shakshuka | Változatos ízek, zamatos zöldségek: Most egy csodazöld recepttel érkeztünk hozzád, aminek elkészítését megmutatjuk a videóban. |
A tetejére, tálaláshoz:
Tunkoláshoz:
|
Egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hozzáadjuk a felszeletelt pórét, újhagymát (a zöld részéből is mehet bele) és felcsíkozott zöldpaprikát. Megsózzuk, így egyenletesebben tudjuk dinsztelni. Fedő alatt, kb. 5 perc alatt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket (használhatunk kész fűszerkeveréket is), átforgatjuk. Beletesszük a vékonyra szeletelt kelkáposztát, és felöntjük kb. 1,5-2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Erős lángon kb. 5-6 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul, és a folyadék nagyrészt teljesen elfő, csak kevés marad. Ekkor beledobjuk az alaposan átöblített, nagyobb darabokra vágott, vagy tépkedett spenótot, és pár percig főzzük, amíg összeesik. Ilyenkor érdemes egy botmixerrel egy kicsit a serpenyőben itt-ott pürésíteni, hogy egyenletesebb, de darabos keveréket kapjunk. Ekkor mehet bele a petrezselyem és a kapor, ezek is hamar összeesnek. A masszában kanállal kettő mélyedést formázunk, és ezekbe beleütünk egy-egy tojást (ajánlott a tojást először egy külön kis tálkában feltörni, és abból a mélyedésbe önteni). Rátesszük a serpenyőre a fedőt, és kb. 6 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a sárgája még folyós. Forrón, azonnal tálaljuk. Tálaláskor megszórjuk morzsolt fetával, chilipehellyel és ízlés szerint további zöldfűszerekkel. Lepénykenyérrel, vagy pitával kínáljuk.
Jó étvágyat! |
https://www.youtube.com/watch?v=fmVfNv_ojMI | spenót, kelkáposzta, shakshuka, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Tavaszi zöldséges kölessaláta | Könnyed, vénakímélő, egészséges zöldség és gyümölcsmix! Tavaszi zöldséges kölessaláta ellenállhatatlan dresszinggel: paprika, retek, alma, répa és cékla fejedelmi kombinációja. |
A dresszinghez:
|
A kölest átöblítjük, lecsepegtetjük. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Kétszeres mennyiségű vízben fedő alatt megfőzzük. Amíg fő a köles, előkészítjük a hozzávalókat. A paprikát, retket, almát, répát, céklát felkockázzuk. Egy kisebb keverőtálban a mustárt, az apróra vágott salottát, a citrom reszelt héját és levét összekeverjük, majd hozzácsorgatjuk az olajat. Sóval, borssal ízesítjük. A kész kölest és a dresszinget összekeverjük a zöldségekkel. Hűtőben pihentetjük kicsit, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor megszórjuk fetasajttal, pirított tökmaggal és a petrezselyemmel.
Jó étvágyat! |
https://www.youtube.com/watch?v=1SndIfv47Jo | kölessaláta, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Paradicsomos lencseragu rakott padlizsánnal és cukkinivel | Piros, mint a paradicsom, és gazdag lesz tőle, aki eszi! Ebben a videóban paradicsomos lencseragut készítünk el rakott padlizsánnal és cukkínivel. Próbáld ki te is! | A lencseraguhoz:
A rétegeléshez:
|
1. olívaolajon 5-6 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket, és kevergetjük még néhány percig. Utána az apróra vágott répát, gombát és a pirospaprikát keverjük hozzá, és sütjük 2-3 percig. 2. Adjuk a keverékhez a paradicsomot, a lencsével, a vízzel, a harisszával, a balzsamecettel együtt. 3. Pároljuk kb 25 percig. 4. Ízesítsük sóval, borssal. Kicsit hűtsük ki. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra .5.Közben a padlizsánt és cukkinit felszeleteljük vékonyra, majd egy tűzálló tálat kiolajozunk picit. Elkezdjük belerétegelni a padlizsánt, cukkinit és a lencseragut. Az utolsó padlizsán-cukkini rétegre rátépkedjük a mozzarellát. 200C-os sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat! |
https://www.youtube.com/watch?v=6ETStsdTeI4 | paradicsom, lencseragu, padlizsán, cukkini, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |
Sajtos, zabpelyhes sós répaszelet zöldfűszeres tejfölös mártogatóssal | Milyen az egészséges nasi? Ebben a videóban megmutatjuk neked! Ezt a zöldfűszeres mártogatóst és a sajtos zabpelyhes sós répaszeletet akár viheted kertipartira is, de egy délutáni filmezéshez is megállja a helyét. |
|
Előmelegítjük a sütőt 180C-ra. Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a reszelt répát, a sajtot, a tojást és a zöldfűszereket. Sóval, borssal ízesítjük. Egy 20 cm-es négyzet tepsit kibélelünk sütőpapírral és ebbe nyomkodjuk bele a tésztát. Apró vajdarabokkal megszórjuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Jó nassolást! |
https://www.youtube.com/watch?v=-_I8mrQy_mE | sajt, zabpehely, tejföl, mártogatós, recept, egészséges, véna, rostok, video, finom, étel, egészség, vénaegészség, egészségesrecept |