Depressziót is okozhat a visszér

Mi tagadás, egy pattanás vagy egy ősz hajszál, amit reggel veszünk észre a tükörben, már rányomja bélyegét hangulatunkra az adott napon, különösen, ha a női nemhez tartozunk. Ennél sokkal intenzívebben érinti a lelket, ha olyan egészségügyi problémával küzdünk, aminek az érezhető panaszok mellett látható nyomai is vannak. Az ember közösségi lényként általában a legjobb formáját szeretné mutatni és nagyon súlyosan érintheti az önbecsülését, ha valamiért úgy érzi, ez nem sikerül neki.

A statisztikák szerint hazánk lakosságának csaknem 80%-a küzd visszeres panaszokkal, és az érintettek 66%-a nő. A krónikus vénás betegségre jellemző panaszok a nehézlábérzés, lábfájdalom, feszülés, ödéma, esetenként éjszakai lábgörcs, zsibbadás, égő érzés, viszketés. Ha ez önmagában még nem lenne elég, egy 2011-es átfogó kutatás bebizonyította, hogy a vénás megbetegedésekkel járó látható tünetek (lilás hajszálerek, kidudorodó, kanyargós vénatágulatok, ekcémás bőr, fekély) a súlyosságukkal arányos mértékű depressziót okozhatnak.

Fontos, hogy ha a szokásosnál fáradtabbnak, ingerlékenyebbnek, levertnek érezzük magunkat, nem tudunk aludni, vagy éppen állandóan csak aludnánk, ha nincs étvágyunk, vagy csak az ételre tudunk gondolni – tegyünk valamit magunkért, ami jobb kedvre derít. A szabadban végzett mozgás, például tavasszal a kertészkedés, a zenehallgatás vagy egy igazi barátnős csevej, ha meg nem is oldja egy csapásra a problémánkat, de talán már fog olyan leküzdhetetlennek tűnni.

A jó hír, hogy a visszérprobléma kezelhető, így nem kell tétlenül tűrni sem a panaszokat, sem a zavaró, látható tüneteket. Ebben háziorvosa vagy az ő javaslatára szakorvos tud segíteni. A vizsgálatot és a diagnózist követően az orvos konzervatív terápiát (gyógyszeres kezelés, kompresszió) vagy szakorvosi (sebészi) beavatkozást fog javasolni a panaszoktól és attól függően, mik az Ön kezeléssel kapcsolatos elvárásai. Ahogy csökkenek a panaszok és/vagy a beavatkozásnak köszönhetően újra szépnek érzi lábait, hangulata is jelentős mértékben javulhat. Ha azonban ez nem így történne, vagy már a kezelést megelőzően elviselhetetlennek tűnik a szorongás, mindenképp keressünk fel pszichológus vagy pszichiáter szakembert, aki megfelelő tanácsokkal segít majd.

Forrás: http://blog.millervein.com

Scroll to Top